Лукашенко: Украина и понуди на Белорусија пакт за ненапаѓање

Белорускиот лидер Александар Лукашенко изјави дека Украина му понудила на Минск пакт за ненапаѓање, пренесе државната новинска агенција BeLTa, цитирана од Ројтерс.

Лукашенко го сподели наводниот предлог на состанокот на владините и полициските службеници, каде што исто така го обвини Западот дека вооружува милитанти во Украина кои потенцијално би можеле да ја дестабилизираат ситуацијата во Белорусија.

Според агенцијата BeLTa, белорускиот претседател Александар Лукашенко изјави дека Украина предложила потпишување на пакт за неутралност меѓу двете земји, притоа истакнувајќи дека Киев продолжува да обучува „ милитанти и екстремисти “.

„ Не знам зошто Украинците го прават ова. Од една страна, тие бараат од нас да не влегуваме во војна со Украина на кој било начин, за нашите војници да не се преселат таму. Тие предлагаат да потпишеме не- пакт за агресија “, рече Лукашенко на состанокот посветен на општествено-политичката ситуација и состојбата на криминалот во земјата, според белоруската државна агенција.

Сепак, тој истакна дека сите внатрешни закани за земјата ќе бидат третирани „ строго “, велејќи дека сите екстремисти „ се предупредени “.