ЛУЃЕТО КОИ ЈА ИМААТ ОВАА БОЛЕСТ НЕ ТРЕБА ДА ЈАДАТ СМОКВИ: Можат да бидат лоши по здравјето, еве зошто

Богати се со бројни витамини, вклучително и витамини од Б групата кои помагаат во ситуации на зголемена нервоза и несоница, а понекогаш придонесуваат за подобра концентрација и зајакнување на меморијата.

Сувите смокви се одличен избор за време на постот и за време на студеното време бидејќи брзо можат да му ја обезбедат на организмот потребната енергија. Нивниот единствен недостаток е тоа што се калорични, па затоа треба да бидете умерени во количина.

Јадењето суви смокви е добро и за здравјето на коските, бидејќи тие се одличен сојузник за одржување на нормалната густина на коските.

Богати се со бројни витамини, меѓу кои и витамини од Б групата.

Затоа е добро учениците и студентите да ги земаат додека студираат, а исто така и за сите оние чии работни места вклучуваат голем ментален напор.

Поради високата содржина на калциум, тие можат да бидат дури и многу добра замена за млекото и млечните производи, кога од која било причина не можат да се конзумираат.

На лицата со дијабетес им се препорачува да внимаваат кога консумираат суви смокви бидејќи содржат многу шеќер. Од истата причина, луѓето кои се на диета и сакаат да ослабат не треба да претеруваат. Имено, при подготовката на сувите смокви од нив излегува најмногу влага, па затоа се зголемува и концентрацијата на гликоза. Сувото овошје има многу калории, па може да им наштети на дијабетичарите. Дури и со дијабетес тип 1, висококалорична храна е забранета, а да не зборуваме за тип 2, пишуваат на веб-страницата Pobedi diabeti.org.

Сувото овошје не содржи супстанции кои го намалуваат нивото на шеќер. Напротив, тие доведуваат до остар скок во него, што е опасно. Во оваа смисла, сувите смокви се контраиндицирани кај дијабетес мелитус од секаков вид и сериозност.

Исто така, за да траат подолго, сулфур диоксид и сулфити се користат при индустриското сушење на смокви. Меѓутоа, проблемот е што овие супстанции може да предизвикаат алергиски реакции кај некои луѓе, особено кај астматичари, па затоа би било подобро да избегнуваат вакви суви смокви.