Мажите имаат се помалку сперматозоиди, еве ја причината

0

Изложеноста на инсектициди е поврзана со помала концентрација на сперма кај возрасни мажи ширум светот, според новата анализа на 25 студии кои опфаќаат речиси 50 години. Тим истражувачи од Италија и САД тврдат дека тоа е најтемелната анализа на темата досега.

„Разбирањето како инсектицидите влијаат врз концентрацијата на спермата кај луѓето е критично со оглед на нивната распространетост во околината и документираните ризици по сексуалното здравје“, вели Лорен Елис, научник од Универзитетот Нортвестерн.

Тој забележува дека луѓето првенствено се изложени на инсектициди кога консумираат контаминирана храна и вода.

Елис и неговите колеги ги анализирале податоците на 1.774 возрасни мажи на четири континенти (Азија, Северна Америка, Јужна Америка и Европа) во 21 популација кои биле изложени на органофосфати и N-метил карбамати, пишува Science Alert, пренесува N1 Croatia .

„Постоеше конечна поврзаност помеѓу зголемената изложеност на инсектициди и намалената концентрација на сперма“, објаснува Мелиса Пери, епидемиолог и микробиолог на Универзитетот Џорџ Мејсон.

Што друго влијае на недостатокот на сперма?

Постојат и други важни фактори кои можат да влијаат на плодноста. Загадувањето е поврзано со намаленото производство на сперма и кај луѓето и кај животните.

Неодамнешните истражувања на глувци покажуваат дека загадувањето го промовира губењето на производството на сперма преку воспалителни процеси во нивниот мозок.

Кога станува збор за органофосфатите, тимот препорачува дополнително истражување особено за глифосат, бидејќи неговите невротоксични ефекти се проучувани, но се чини дека недостасуваат податоци за неговиот ефект врз производството на сперма.

Исто така, постојат ограничени истражувања за N-метил карбаматите, но резултатите сепак покажуваат јасна поврзаност.

„Достапните докази достигнаа точка каде што треба да преземеме регулаторни мерки за да ја намалиме изложеноста на инсектициди“, вели Пери.