Македонија во сериозни проблеми: Пасоши нема а нема ни одговорност (фото)

На 12 февруари на полноќ во Македонија истече преодниот рок од пет години, односно одредбата од Преспанскиот договор, според која патните исправи и документите за меѓународна употреба што го содржат старото име на државата – Република Македонија, престануваат да важат. Тогаш за многу Македонци започна вистински пекол.

Имено, веќе тој ден грчките граничари им забраниле влез во земјата доколку немаат соодветни документи, а проблеми имало и на границата со Бугарија. Во Албанија сепак влегоа без проблем, но има сè помалку земји кои ќе ги пуштат да влезат на нивна територија доколку немаат нов пасош. И се чини дека тука започнува најголемата болка.

Речиси е невозможно да се закаже термин за издавање на нова патна исправа, а оние кои успеале да поминат низ процедурата на крајот од различни причини не можеле да ги добијат пасошите.

„Датум нема, но нема ниту обрасци за пасоши, а МВР спроведува внатрешна истрага бидејќи најавените 400.000 не стигнале поради промена на договорот со фирмата што ги испорачува. Граѓаните укажуваат на службата за електронско закажување работа, а телефоните се постојано зафатени и тешко се доаѓа до операторот. Упорноста ретко се исплати, а граѓаните работат од утро до мрак за да го поминат само првиот чекор: закажување“.

пасош, пасош на Северна Македонија, Северна Македонија

Како што сведочат граѓаните, на бројот 071 929 292 треба да се повика повеќе од 200 пати, но и тоа можеби е залудно. Посочуваат дека линиите се претежно блокирани, а кога ќе се јави операторот може да се закаже само за летните месеци. За итна постапка се потребни и до еден месец за фотографирање, па дури потоа започнува подготовката на пасошот.

Велат и дека на проблемот наишле граѓани кои минатата година направиле сè што е потребно за издавање нови документи.

Граѓаните кои се фотографирале на крајот на декември, и за пасош и за возачка дозвола, сè уште не можат да ги добијат документите. Тие сведочат дека кога биле на собирниот пункт по 15 работни дена, нивните документи ги немало. Потоа им било кажано дека се испратени на домашна адреса. Сепак, пасоши нема а одговорноста се префрла.

Секако, како и секаде, и Македонците бараат начини итно да извадат пасоши поради неодложни обврски во странство.

Од првично нарачаните 400.000 формулари за пасоши, во средината на февруари пристигнаа само 20.000 формулари. Внатрешната контрола сега, наводно, истражува кој и зошто променил одреден акт во декември, така што добавувачот би можел да достави помалку формулари.

„Во однос на договорот за откуп на патни исправи, ве известуваме дека за истиот е отворена постапка во Секторот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди“, соопшти МВР.