Македонија и го предаде претседателството на Албанија со ПСЈИЕ

Претседателот на Албанија, Бајрам Бегај, во пресрет на следниот самит на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПСЈИЕ), најави дека ќе се фокусираат на друг приоритет – членството во ЕУ, економската стабилност, зелената и дигиталната агенда, туризмот, културата. и регионална интерконекција.

Албанија по трет пат ќе биде на чело на ПСЈИЕ и овој пат претседателството го презема нашата земја. Претседателот на Албанија, Бајрам Бегај, вечерва на прес-конференција во Скопје и честиташе на Македонија за „успешното и динамично лидерство со ПСЈИЕ“.

„Убеден сум дека работата и резултатите постигнати за време на вашето претседателство придонесоа да имаме посилна и поактивна организација и да изградиме подобра и подемократска иднина. Албанија останува проактивен поддржувач на регионалната соработка која го подобрува животот на граѓаните, ги зајакнува односите за добра соработка и помага во процесот на европска интеграција“, рече Бегај на заедничката прес-конференција со претседателката Гордана Силјановска-Давкова и претседателот на Црна Гора, Јаков. Милатовиќ, со чија земја претседаваше со ПБЕЈЛ минатата година.

Претседателот на Албанија, Бајрам Бегај, во пресрет на следниот самит на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПСЈИЕ), најави дека ќе се фокусираат на друг приоритет – членството во ЕУ, економската стабилност, зелената и дигиталната агенда, туризмот, културата. и регионална интерконекција.

Албанија по трет пат ќе биде на чело на ПСЈИЕ и овој пат претседателството го презема нашата земја. Претседателот на Албанија, Бајрам Бегај, вечерва на прес-конференција во Скопје и честиташе на Македонија за „успешното и динамично лидерство со ПСЈИЕ“.

„Убеден сум дека работата и резултатите постигнати за време на вашето претседателство придонесоа да имаме посилна и поактивна организација и да изградиме подобра и подемократска иднина. Албанија останува проактивен поддржувач на регионалната соработка која го подобрува животот на граѓаните, ги зајакнува односите за добра соработка и помага во процесот на европска интеграција“, рече Бегај на заедничката прес-конференција со претседателката Гордана Силјановска-Давкова и претседателот на Црна Гора, Јаков. Милатовиќ, со чија земја претседаваше со ПСЈИЕ минатата година.

Претседателот на Албанија, Бајрам Бегај, во пресрет на следниот самит на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПСЈИЕ), најави дека ќе се фокусираат на друг приоритет – членството во ЕУ, економската стабилност, зелената и дигиталната агенда, туризмот, културата. и регионална интерконекција.

Албанија по трет пат ќе биде на чело на ПБЕЈЛ и овој пат претседателството го презема нашата земја. Претседателот на Албанија, Бајрам Бегај, вечерва на прес-конференција во Скопје и честиташе на Северна Македонија за „успешното и динамично лидерство со ПСЈИЕ“.

„Убеден сум дека работата и резултатите постигнати за време на вашето претседателство придонесоа да имаме посилна и поактивна организација и да изградиме подобра и подемократска иднина. Албанија останува проактивен поддржувач на регионалната соработка која го подобрува животот на граѓаните, ги зајакнува односите за добра соработка и помага во процесот на европска интеграција“, рече Бегај на заедничката прес-конференција со претседателката Гордана Силјановска-Давкова и претседателот на Црна Гора, Јаков. Милатовиќ, со чија земја претседаваше со ПБЕЈЛ минатата година.

Бегај додаде дека во третото претседавање со ПСЈИЕ, кое ќе започне во јули, на Албанија ќе и помогне искуството и успесите од претходните претседавања со оваа организација.

Претседателот на Црна Гора, Милатовиќ, му посака успех на Бегај во неговиот едногодишен мандат во раководството на организацијата, а на Силјановска-Давкова и го честиташе изборот за претседател на државата.

На прес-конференцијата тој истакна дека Црна Гора и Македонија делат заедничко минато, заеднички одговараат на предизвиците на сегашноста и, како што рече, е убеден дека имаме заедничка европска иднина.

Тој нагласи дека за време на претседавањето на Црна Гора со ПСЈИЕ минатата година дефинирале две приоритетни теми – забрзување на европската интеграција на нашиот регион и унапредување на регионалната соработка.

На прес-конференцијата на која во Скопје беше затворен Самитот на шефови на држави и влади на учесниците на ПСЈИЕ, во прашање на медиум од Албанија што ќе направи земјата за рамноправно вклучување на Косово бидејќи не е признаено од сите земји членки на Процесот, албанскиот претседател Бегај одговори дека „Косово е учесник на овој самит“ и како што рече, „и покрај тоа што има земји кои не ја признаваат независноста на Косово, Косово со својот глас покажува дека ова процесот не може да продолжи без нејзино присуство“.

„Сакаме да го поддржиме дијалогот меѓу Косово и Србија за да се нормализираат овие односи меѓу двете земји и да се има признавање од двете страни и да се почитуваат малцинствата според Уставот на Република Косово“, додаде Бегај.