Македонија: Кривична пријава против првиот човек на Управниот суд, Бурим Сејдини

Вработените во Управниот суд во Скопје поднесоа кривична пријава против првиот човек на овој суд Бурим Сејдини поради сомнение за злоупотреба на службената должност.

Кривичните пријави кои се обезбедени се испратени до Финансиската полиција, Комисијата за спречување на корупцијата, премиерот Димитар Ковачевски и вицепремиерката за добро владеење Славица Герковскас.

Содржината на кривичните пријави првенствено вклучуваше рачна распределба на предметите, иако Сејдини беше должен да го стори истото преку системот. Според анонимните поплаки од вработени, Сејдини е осомничен дека неодамна вработил две лица во Судот, но според нив тоа е спротивно на законот бидејќи се работи за мајка и ќерка и дека во овој случај е основа за конфликт на интереси. Извештаите содржат и осуда за намерно застарување на над 190 предмети од 2021 до 2023 година, главно финансиски предмети од Царината и од Управата за јавни приходи. Неофицијално, нанесената штета на државниот буџет изнесува милиони евра. Засега не се знае дали ваква буџетска штета е констатирана во Финансиската и Антикорупциската полиција.

Кривична пријава

Рачна дистрибуција на предмети со злоупотреба на системот

Вработување спротивно на законот (конфликт на интереси)

Намерно застарување на 190 предмети (на Царина и УЈП)

За кривичната пријава бил известен и Судскиот совет, кој во средата на дневен ред го имаше формирањето на комисија за вршење на ревизијата во Управниот суд, но од се уште непознати причини од највисокиот судски орган во земјава, ваква комисија беше продолжен за во месец септември. Ваква фактичка состојба во Управниот суд и непостапување по жалби во Вишиот управен суд е констатирана и во извештајот од април 2019 година, иако таков извештај беше отстранет од веб-страницата на Министерството за правда во 2021 година. Во него е утврдено дека при увидот се констатирани претставки од 2014, 2015, 2016 и 2017 година кога претседател на судот била Јетмире Ајдини Бошњаку. За злоупотреба на системот, поранешниот прв човек на Кривичниот суд, Владимир Панчевски е во затвор и е осуден на 3 години и 6 месеци, додека за непостапување и не судење во рационален рок во некои судови во земјава, направени се проверки, но без конкретни резултати и релевантни извештаи на Судскиот совет.