Македонија, нема Албанци во елитната армиска единица „Волци“

Заврши селекциониот курс во баталјонот за специјални сили во АРМ познат како „Волци“.

Очекувано, ниту еден Албанец не е дел од групата што се квалификуваше за оваа единица. Од Генералштабот потврдија дека нема припадници од албанска етничка припадност.

„Меѓу кандидатите кои ја извршија оваа селекција нема припадници на Армијата кои припаѓаат на албанска етничка припадност. Учесниците кои не го поминаа изборот во целина дадоа изјави по своја волја за причините за повлекување, додека учесниците кои поминаа половина од изборот (12 дена) остануваат дел од извидувачкиот баталјон (поранешен баталјон „Ренџерс“) кој дел е и од специјалните единици“, соопшти ГШ на АРМ.

Селекциониот курс траеше 24 дена, а се истакнаа два моменти: првиот беше бруталното претепување на кандидатот Албанец од други членови, поради што тој не беше дел од „Волците“, а вториот беше смртта на 25-годишниот -стар војник за време на вежбите завршна, 100-километарска планинска прошетка.

Во првиот случај албанскиот капетан е исцениран да биде дисквалификуван бидејќи во тешка физичка и психичка состојба бил испратен во психијатриската болница во Скопје, додека во вториот случај младиот војник починал додека му била понудена медицинска помош во Скопје. 5 до 6 часа откако доживеал срцев удар.

Во овој случај, Генералштабот соопшти дека македонската армија нема хеликоптер за медицинска услуга. Формирана е посебна комисија за нападот на албанскиот капетан, но иако мораше да ги констатира прекршувањата, неправилностите и пречекорувањето на овластувањата за насилството врз албанскиот капетан во Криволак, дел од селекторскиот курс за елитната единица „Волци“. , не е донесен резултат.

Комисијата не успеала да дојде до заклучок поради тоа што не контактирала со повредениот војник бидејќи земал лекарско отсуство.