Македонија ќе донира 12 хеликоптери на Украина и ќе купи осум нови

0

Македонската влада подготвува нов пакет воена помош за Украина, која повеќе од една година се бори против воената агресија на Русија. На следната владина седница ќе биде поднесен предлог за донесување одлука за донација на 12 хеликоптери за Украина, најави вчера министерката за одбрана Славјанка Петровска во интервјуто за емисијата „360 степени“ на телевизија Алсат.

Министерката Петровска рече дека е завршена анализата на Генералштабот за тоа дали земјава може да ги донира хеликоптерите Ми-24 и дека на следната владина седница ќе поднесе предлог за донесување одлука со која Северна Македонија ќе донира 12 хеликоптери на Украина. .

Овие хеликоптери од советската ера се произведени во 1984 година. Петровска истакна дека голем дел од нив заклучно со 2015 година се изминат ресурс, не се користат и не се предвидени во формирањето на Армијата. Таа појасни дека како и со другите одлуки и оваа никако нема да влијае на борбената готовност на Армијата.

Во однос на финансиските импликации, Петровска нагласи дека проценетата вредност на донациите за Украина, без евентуална донација на хеликоптери, изнесува околу 30 милиони евра, но дека за нешто помалку од една година Северна Македонија била поддржана од САД со 139 милиони долари, наменети за набавка на нова, најсофистицирана опрема.

„Што добива Северна Македонија за возврат е прашање кое исто така е легитимно да се постави. За само помалку од една година, САД одобрија користење на финансиски средства во износ од 139 милиони долари, што е неколкукратно повеќе од она што го дониравме“, рече министерот за одбрана.

Во однос на плановите за набавка на нови хеликоптери, министерката Петровска информира дека во завршна фаза е деталната евалуација на петте пристигнати понуди за набавка на хеликоптери и анализата дали се во согласност со нашите барања и потреби. Министерката Петровска појасни дека се работи за повеќегодишна набавка на осум нови хеликоптери.