Македонските општини потрошиле 770.000 евра за прскање против комарци

0

Општините во Македонија потрошиле 770 илјади евра за прскање против комарци. Тендер за прскање против комарци имаа 39 општини и планински регион со 9 општини. Како што велат од Центарот за граѓански комуникации, повикувајќи се на истражувањето направено за податоците од договорите, вкупно 48 општини презеле мерки против комарци.

Според истражувањето , општините имале тендери за прскање од земја, додека шест општини имале тендери за авионско прскање, додека други држави имале прскање и од воздух и од земја.

Најмногу потрошила општина Скопје која платила околу половина милион евра за двегодишно лекување против комарци и од воздух и од земја.

Цената што ја плаќаат општините за оваа услуга зависи од тоа дали прскањето е авионски или од земја, просторот но и бројот на третмани бидејќи многу општини предвидуваат неколку прскања во текот на годината“.