Малку познатиот симптом на сериозна болест што може да се забележи кога ќе се разбудите наутро

Експертите предупредија на малку познат симптом на рак кој можете да го препознаете кога ќе се разбудите наутро, пишува Express.co.uk .

Постојат повеќе од 200 видови на рак кои можат да влијаат на човечкото тело. Болеста се јавува кога абнормалните клетки се делат и неконтролирано се шират, стигнувајќи до блиските ткива и органи.

Типичните симптоми на рак често зависат од тоа кој дел од телото се развива. На пример, ракот на белите дробови може да доведе до постојана кашлица, а ракот на дебелото црево може да предизвика појава на крв во столицата.

Сепак, другите симптоми може да бидат помалку специфични и лесно може да се гледаат како симптоми за кои не треба да се грижите. Според здравствените власти, таква ознака може да се забележи на вашите чаршафи и перници кога ќе се разбудите.

Потењето на креветот може да значи дека се справувате со обилно ноќно потење.

Многу луѓе доживуваат некаква форма на ноќно потење. Температурата во собата може да влијае на вас, па дури и на партнерот со кој спиете.

Но, ако редовно се будите и се најдете облеани во пот, тоа може да биде знак за рак.

„Повеќето луѓе се потат ноќе“, вели Британската национална здравствена служба (NHS). „Ако редовно се будите со влажни чаршафи, тоа треба да го проверите општ лекар“.

„Ноќно потење е кога се потите толку многу што ноќната облека и креветот ви се влажни, иако местото каде што спиете е кул“.

Според релевантните органи за истражување на ракот, обилно ноќно потење може да биде еден од вообичаените знаци на рак.

Сепак, тоа може да биде и несакан ефект на лекови или помалку сериозни болести.