Маричиќ: Програмата ИПА е клучна поддршка за реформите

0

Заменик Претседателот на владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ, денеска копретседаваше со Комитетот за следење на ИПА, заедно со директорката на Генералниот директорат за европска соседска политика и преговори за проширување на Европската комисија, Михаела Матуела.

„Ефективното програмирање на проектите во оваа фаза од преговорите ќе биде клучно за напредок во реформите, но и важно за областите на транспортот и енергетиката. Од ова ќе зависи динамиката на преговарачкиот процес, но исто така е од големо значење за нашите граѓани, за регионот, како и за самата ЕУ, бидејќи на овој начин придонесуваме за нашата посилна врска, интеграција и натамошен напредок. брзо“, им порача Маричиќ на членовите на Комисијата за мониторинг на ИПА.

Маричиќ додаде дека Владата е целосно посветена да продолжи да нуди и да обезбедува непречен напредок на преговорите за членство, а добрососедските односи и продлабочувањето на регионалната соработка се на агендата на Владата.

Михаела Матуела во својот говор рече дека иднината на Северна Македонија е во ЕУ и дека е важно земјата да продолжи да ги унапредува реформите поврзани со ЕУ, пред се во интерес на сите граѓани.