Мајка и син изгладнувале кучиња: Едно починало во најстрашни маки, полицијата пронајде сцена од која се превртува желудникот

На Сузан Шо (60) и на Џек Вин (30) им беше забрането да чуваат животни десет години откако занемариле две кучиња – едното умрело од глад, а другото едвај преживеало.

Суровата мајка и синот, кои изгладнеле куче до смрт, а другото сериозно го запоставиле, добиле одлука десет години да не чуваат животни во својот дом. Францускиот булдог Гучи беше пронајден мртов и делумно распаднат во када во нивниот дом, сослуша Судот на Виган. Друго куче, по име Виолет, беше пронајдено многу дехидрирано и неухрането, а нивните чинии за храна и вода беа целосно суви.

Сузан Шо (60) и нејзиниот 30-годишен син Џек Вин беа осудени на 9 април откако се изјаснија за виновни за по пет прекршоци за заштита на животните.

Вештакот од организацијата за заштита на животните РСПЦА изјави дека полицијата, која пристигнала на имотот откако била повикана, почувствувала „непријатна миризба“ кога влегла во домот. Ветеринарот додаде дека „утврдено е дека Виолет била многу слаба и се тресела, а кога и’ понудиле вода, таа незаситно ја испила. На првиот кат од куќата, друг полицаец пронашол мртво куче француски булдог во кадата. кој бил покриен со крпа, констатирано е дека неговото тело се распаѓа, а во кадата имало неколку црвени црви.

Дел од ткивото на кучето покажало рани знаци на мумификација, а обдукцијата утврдила дека таа починала пред неколку недели до 18 месеци. Судот беше информиран дека шест месеци пред инцидентот, Гучи и Виолет биле згрижени од Сузан Шо. Сопственичката на кучињата пред судот изјавила дека „Сузан Шо го сакала Гучи уште од времето кога бил кутре и дека изгледал нормално“ , поради што таа се согласила да и дозволи на Сузан да се грижи за нејзините кучиња некое време.

француски булдог

Ветеринарот кој ја прегледал Виолет открил дека е исклучително слаба и има проблеми со очите и кожата, додавајќи дека за три месеци третман и опоравување се здебелила над 3 килограми, а состојбата на кожата и очите и’ се подобрила.

На Шо му беше изречена 26-неделна затворска казна условна од 18 месеци, а Вин доби тримесечна затворска казна условена од 18 месеци. Мајката и синот добија казна од околу 200 евра и забрана за чување животни во траење од десет години.

Виолет целосно закрепна и е среќно посвоена.