МАЈКА И ОТКРИ КАКО СЕ ОДНЕСУВАЛА ВАЊА НА ДЕНОТ НА ИСЧЕЗНУВАЊЕ „И дадов пари за појадок, таа насмеана излезе од дома! Полицијата е тука“

0

Вања Ѓорчевска исчезна во понеделник наутро во Скопје, на пат кон училиште, а сега цел регион ја бара.

Последен пат била видена на булеварот Партизански Одреди пред „Броз кафе“, каде се изгубила, а последниот сигнал од нејзиниот телефон бил преку улицата од Универзална сала.

По барање на Министерството за внатрешни работи, распишана е меѓународна потерница од Интерпол. Министерството за внатрешни работи има издадено жолта потерница до Интерпол , што значи дека до сите полициски припадници на Интерпол имало таква информација, доколку таа повеќе не е на територијата на Република Македонија.

Жолто известување е глобален полициски извештај за исчезнати лица. Објавен е за жртви на напуштање на семејството, киднапирање и ненадејно исчезнување. Нејзината фотографија ги преплави социјалните мрежи и во Македонија и во регионот.

Исчезнала Вања Горчевска, Вања Ѓорчевска

Мајката на Вања, Зорица Ѓорчевска, во изјава за Фактор вели дека е во постојан контакт со полицијата и дека цврсто верува дека ќе ја најдат нејзината ќерка.

– Полицијата работи интензивно. Не сакам да се сомневам во ништо и во овие моменти морам да останам силен. Јас сум во контакт со полицијата неколку пати на ден, им кажувам се што ќе ми падне на памет, се што ми пречи, што е важно за истражителите, а тие буквално работат деноноќно. Секако дека се надевам на најдоброто, изјави Зорица за Фактор.

Според зборовите на нејзината мајка Зорица, Вања тој ден пред да излезе од дома била добро расположена и не се пожалила на никакви проблеми. Мајката тврди дека Вања не пријавила никакво злоставување, дека семејните односи не се нарушени и дека немаат непријатели.

“Мислам дека е киднапирана. Вања излезе од дома насмеана, и дадов пари за појадок и таа отиде на училиште. Наставничката ме извести дека не е дојдена на час, со неа сме во постојана комуникација, и кажав дека Вања не е болна“, рекла претходно мајката.

Информациите за нејзиното исчезнување беа објавени на платформата „Најди ме“, која е систем за рано предупредување. Системот е воспоставен од невладината организација Новинари за човекови права и е пилот проект во соработка со Министерството за внатрешни работи и други надлежни институции.