Медицинската сестра објасни зошто никогаш не треба да му даваме мед на дете кога кашла

0

КОГА детето ќе почне да кашла, многу родители му даваат мед бидејќи веруваат дека тоа ќе помогне во тоа. Сепак, медицинската сестра и мајка на три деца Ники Јуркуц предупреди на нејзината едукативна страница Tiny Hearts Education дека тоа не е добра идеја. Како што објасни во својот пост на Инстаграм, консумирањето мед може сериозно да им наштети на децата под една година и да доведе до опасни несакани ефекти.

Предвременото консумирање мед може да доведе до несакани последици по здравјето на детето, како слабост на мускулите, запек, отежнато голтање и губење апетит, објаснува медицинската сестра. Проблемот настанува бидејќи во медот може да се најдат бактерии кои произведуваат токсини, а тие предизвикуваат таканаречен ботулизам кај новородените.

Таа нагласи и дека ниту доилка не треба да консумира мед бидејќи бактериите може да се пренесат преку млекото