Место во куќата каде никогаш не треба да чувате вода! Се верува дека на овој начин само привлекувате беда и сиромаштија

Иако за многумина техниката на фенг шуи е чиста глупост, многу луѓе веруваат во нејзиното влијание и ги следат сите чекори за да донесат просперитет во нивниот дом.

Според верувањето во фенг шуи , водата е еден од најмоќните елементи, но важно е да се одржува рамнотежа во нејзината употреба во домот .

Водата ја симболизира Јанг енергијата , додека спалната соба треба да биде повеќе Јин, поради што не се препорачува да се чува вода во таа просторија. Недостатокот на водена енергија може да се манифестира како недостаток на пари и животни проблеми, додека прекумерната водена енергија може да доведе до неодлучност. Важно е водата да е бистра, свежа и идеално да тече и да клокоти.

Каде треба да се избегнува задржување на вода?

Десната страна на влезната врата е место каде што не се препорачува чување вода, бидејќи може да предизвика негативна енергија на семејните и љубовните односи. Исто така, според фенг шуи верувањето не се препорачува вода во спалната соба или зад грб, што може да му наштети на здравјето и брачните односи.

Сликите со водени мотиви не се пожелни во спалната соба. Под скалите исто така не е добро место за чување вода, бидејќи се смета дека симболично ги отфрла просперитетот и богатството.

Внимавајте водата во куќата да не стои долго, да не е заматена, застоена или да има непријатен мирис. Редовно менувајте ја водата во вазната со цвеќиња, во аквариумот… и внимавајте да не остане некаде заборавена чаша вода.

Имајќи го ова на ум, важно е да се разбере како фенг шуи може да влијае на уредувањето и користењето на водата во домот, одржувајќи рамнотежа помеѓу енергиите за да се постигне хармонија во просторот.