Мечот на индискиот владетел продаден за повеќе од 17 милиони долари

Мечот на Типу Султан, крал од 18 век, познат по улогата на командант во војните во јужна Индија, е продаден на аукција одржана во Лондон за 17,4 милиони долари.

Мечот беше продаден во вторникот, а продажната цена беше седум пати повисока од проценетата. Ова го собори рекордот за предмет од индиската и исламската култура некогаш продаден на аукција, објави аукциската куќа Bonhams.

„Мечот има извонредна историја, неверојатна потекло и неспоредлива изработка. Не беше изненадување што двајца купувачи се бореа за него. Ние сме воодушевени од резултатот на аукцијата“, рече Нима Сагарчи, шеф на исламската и индиската уметност во Bonhams.

Типу владеел со кралството Мајсор во јужна Индија помеѓу 1782 и 1799 година и го добил прекарот „Тигарот од Мајсор“ за неговата жестока одбрана на неговото кралство.

Тој беше пионер во употребата на ракетна артилерија во војување и го трансформираше Мајсор во најдинамична економија во Индија. Тој беше убиен од британските сили на 4 мај 1799 година кога го нападнаа неговиот кралски град Серингапатам, сега познат како Срирангапатна.

По смртта на Типу, неговиот меч, кој беше пронајден во приватните одаи на неговата палата, му беше предаден на британскиот генерал-мајор Дејвид Берд за неговата храброст.

Типу спиеше во мрежа обесена од таванот на неговата спална соба, а мечот секогаш беше покрај него. Рачката на мечот е украсена со златна калиграфија, додека на сечилото е персискиот натпис „меч на владетелот“.