Мизрахи: Има сомнежи дека и денес некој заработува на грбот на болните од рак

Поради сомневањата за заработка од грбот на пациентите и несоодветен третман на заболените од рак, шефот на Истражната комисија во Собранието за скандалот со онкологија, Рашела Мизрахи најави дека денеска по сослушувањето на последните сведоци ќе бараат продолжување на овластувањата и работата на комисијата.

Таа рече дека во случајот со Онкологија има нови сознанија од кои, според неа, се јасни три работи, а тоа е дека Фондот наредил и изготвил извештај што остава сомнеж дека и денес болните добиваат несоодветен третман, дека и денес Лековите се плаќаат во милиони евра и покрај складираните количини и дека лековите на пациентите им се даваат во вреќи и се фактурираат како да ги аплицирала од Клиниката.

„Ова ново сознание за случувањата во онкологијата наметнува потреба да се разгледаат сите нови информации и да се продолжи рокот за работа на комисијата и да се прошири опсегот на периодот за кој се однесува, вклучувајќи го тековниот период од април 2023 година, за што се повикува на извештајот на ФССХ. Треба да се знае вистината за мафијата на ракот. За „диво месо“ ќе има одговорност со име и презиме. Во текот на денешниот ден ги повикавме сведоците Оливер Спасовски, Љубомир Јовевски, Никола Васев и Стево Крстевски, поранешен директор на ФССХ, додека понатаму барањето ќе биде доставено до пленумот за проширување на овластувањата и работата на Истражната комисија“, рече заменикот Мизрахи.

Таа извести дека денеска е последен ден за сослушување на сведоци и вештаци за скандалот со Онкологија. Досега се сослушани 49 сведоци и вештаци, а десет не се појавиле иако биле уредно поканети.

Јавното обвинителство вчера соопшти дека обвиненијата против Онкологија што вчера ги изнесе ВМРО-ДПМНЕ, вклучително и давање лекови во вреќи, се погрешни и може да го нарушат мислењето.