Милан го задавил својот брат, па го искапил, го облекол, го избричил… Продолжи судењето за братоубиството, Саша ги негира обвиненијата

0

Во Вишиот суд во Ниш денеска продолжи судењето на Милан Грујиќ (43), кој е осомничен дека го убил својот брат Саша (52), а потоа се обидел да го прикаже како природна смрт. Сè се случило во Пожаревачката улица ноќта меѓу 5 и 6 мај минатата година. Во Судот се сомневаат дека Саша е удавен.

Милан Грујиќ и денеска ги демантираше цитатите од обвинението дека е виновен за смртта на неговиот брат, а во судница постави и неколку прашања.

– Навистина не знам како брат ми ги доби тие повреди на вратот, тие модринки на рацете и што е веќе напишано на таа хартија. И морам да прашам, како патологот не знае што повратил брат ми таа вечер? Веќе се зборуваше дека се предозирал со лекови и дека јадел грав и пиел кафе. И како можев да го удавам кога повраќаше, кога веќе имаше проблеми? – рече Грујиќ денеска во судницата.

Јавната обвинителка Лидија Симовиќ изјави дека го прифаќа претходното сведочење на медицинските вештаци.

Иако одбраната на Грујиќ поднесе барање да се изземат од главниот претрес зборовите на вештакот дека Грујиќ починал од гушење, советот не го усвои.

– Се спротивставувам на тоа што основниот исказ и додаток на вештакот не се наведуваат како доказ бидејќи сметам дека одбраната се обидува да ги заобиколи наводите на Институтот за судска медицина. Во тие изјави беше речено дека починатиот Грујиќ имал повреди на вратот и кожата, повреди на мускулите, и ‘рскавицата на грлото, каде што постои можност тоа да е направено со стискање на раката или рацете. Се вели дека починал од задушување. Прифатено е и дека немало можност да умре од вдишување желудечен сок, па верувам дека одбраната се обидува да го одолговлекува процесот – изјави денеска Симовиќ во судницата.

Пред убиството двајцата браќа, како што беше наведено претходно, седеле во куќата со сосед и пиеле алкохол. Соседот кој претходно сведочеше рече дека тогаш не се степале, па тој си отишол околу девет часот навечер. По заминувањето на соседот, Милан наводно го удавил неговиот брат, па околу 3:30 часот наутро повторно му се јавил на истиот сосед да дојде. Во тој повик тој му рекол на соседот дека брат му е болен. Кога дошол соседот, видел дека Милан го облекол брат му, го избањал, го избричил и речиси го подготвил за погребот.

Милан ја пријавил смртта на неговиот брат таа вечер, а судскиот совет дошол утрото.

Дека има нешто сомнително открил судскиот вештак кој пријавил модринка на окото на починатиот.

Како што изјавија соседите ден по смртта на Саша, браќата имале различни проблеми.

И Милан сакал често да пие, а имал и долгови.

Судењето продолжува со завршните зборови на сите странки на крајот на октомври.