Милатовиќ: Црна Гора избира помеѓу поделба и сиромаштија и иднината и развојот на ЕУ

0

Претседателскиот кандидат на Движењето „Европа сега“, Јаков Милатовиќ порача дека граѓаните на Црна Гора на изборите на 2 април ќе одлучат меѓу минатото „со поделби и сиромаштија“ и иднината со „нов, економски и европски развој на земјата“.

Според Милатовиќ, една од главните цели треба да биде влезот на Црна Гора во Европската Унија, а нагласи и дека сите врски со земјите од Западен Балкан треба силно да се подобрат.

„Мораме да станеме членка на Европската унија и наместо овие 30-40 милиони евра годишно, да имаме пристап до 200-300 милиони евра годишно. За Црна Гора, 2 април е историски ден, кога сите заедно ќе ги испратиме политиките на поделби, сиромаштија и сите работи што беа лоши во изминатите 30 години во минатото и ќе ја отвориме вратата за новиот, економски и европски развој. на Црна Гора“, рече Милатовиќ во гостувањето на РТЦГ.

Тој оцени дека неговиот резултат од првиот круг е „извонреден“ и „последица на добра кампања, добри пораки ориентирани кон иднината“ и дека очекува победа во вториот круг.

Милатовиќ изјави дека граѓаните кои ги поддржаа кандидатите на парламентарното мнозинство во првиот круг ќе ја поддржат заедничката „борба против претходниот режим“ во вториот круг.

Тој нагласи дека актуелниот претседател Мило Ѓукановиќ владее со земјата 30 години и дека „не направил ништо, освен искористување на државното и општественото и ставање во своите приватни џебови и на една мала група околу себе“.