Минималниот пораст на минималната плата не им помага на граѓаните, бидејќи за една година цените се зголемија за 25%!

0

Зголемувањето на минималната плата и пензиите во многу минимална вредност во однос на енормното зголемување на цените почнувајќи од основните производи до сите други производи и услуги. Минималната плата ќе се зголеми на 20.175 денари од сегашните 18.000 денари. Од овој месец ќе се зголемат пензиите на 340.000 пензионери. Ќе земаат 6,8% повисока пензија. Според усогласувањето кое се случува двапати годишно, најниската пензија од околу 11 илјади денари ќе се зголеми за 750 денари. Но, од друга страна, не се знае колку ова минимално зголемување на минималната плата и пензиите ќе им помогне на граѓаните, имајќи ги предвид актуелните цени кои стигнаа до стратосферата. За една година цените се зголемија за повеќе од 25%. Лебот за една година поскапе речиси двојно, месото и млечните производи станаа луксуз за трпезите на граѓаните. Нема млеко, урда или кравјо сирење што чини помалку од 450 динари за килограм. Млекото кое домаќинствата обично го носат од 70 до скоро 90 денари,пишува Журнал.

Цените во стратосферата плати во бездната –

Денеска се очекува Економско-социјалниот совет да донесе одлука за зголемување на минималната плата. Минималната плата треба да се зголеми на повеќе од 20 илјади 175 денари. Бенефит од ова покачување се очекува да имаат околу 80.000 работници кои земаат минимална плата од 18.000 денари. Од овој месец ќе се зголемат пензиите на 340.000 пензионери. Ќе земаат 6,8% повисока пензија. Според усогласувањето кое се случува двапати годишно, најниската пензија од околу 11 илјади денари ќе се зголеми за 750 денари.

Но, ова зголемување на платите кога се гледа пропорционално на растот на цените автоматски и растот на трошоците не се цени како ништо повеќе од симболично покачување кое во суштина не им помага на граѓаните, па затоа повеќе се прави да се покаже кој е правејќи потези во оваа насока. Меѓутоа, кога се анализира, се докажува дека немаме работа со ништо.

Зголемувањето на трошоците за храна за домаќинствата од 25 отсто за една година покажува дека производите кои на почетокот на 2022 година чинеле 1.000 денари, сега бараат 1.250 денари. Граѓаните секојдневно се соочуваат со поскапувања и покрај владините мерки кои беа и се во сила. Лебот за една година речиси двојно поскапе, месото и млечните производи станаа луксуз за трпезите на граѓаните. Нема млеко, урда или кравјо сирење што чини помалку од 450 динари за килограм. Млекото што обично домаќинствата го носат од 70 до речиси 90 денари.

Трошоците за живот се зголемени за повеќе од 25% за само една година –
февруари 2022 / 2023
Леб 40%
Месо 30% Млеко
, сирење, јајца 37%
Масло за јадење 17%
Кондиторски производи 18%

Но, сега Министерството за економија презеде мерки за замрзнување на цените на основните производи, почнаа со леб, а продолжија со пецива и млечни производи, за барем граѓаните да не бидат заложници на бизнисите кои и во време на криза ги користат можност да се збогатат на сметка на сиромашните и сиромашните граѓани.

Последната мерка за замрзнување на цените на основните прехранбени производи не се прави за компаниите да останат без профит, вели министерот за економија Крешник Бектеши. За РЕЛ вели дека Владата нема да дозволи поединци да се збогатат со искористување на кризата. Неговите информации се дека некои големи компании од пекарскиот сектор се организирани кланонски да ги одредуваат цените на лебот и неговите производи.

„Никој од производителите нема да загуби, напротив му е предвиден профит, но да нема воени бенефиции и да го искористат моментот за дополнителен профит“, изјави Крешник Бектеши, министер за економија.

Од ВМРО-ДПМНЕ, најголемата македонска опозициска партија, велат дека инфлацијата ги троши парите на граѓаните. Зголемувањето на платите и пензиите со кои се величи СДСМ нема додадена вредност бидејќи инфлацијата ги троши парите на граѓаните“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Според опозициската партија, социјалдемократите се исклучени од реалноста. „Додека одржуваме прес-конференции над 500.000 наши граѓани живеат на работ на сиромаштија. Инфлацијата е 17,1%, додека зголемувањето на платите и пензиите со кои се величаат немаат додадена вредност“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Според ВМРО, доколку ги имаа предвид интересите на граѓаните, немаше да дозволат да се изгубат 18 милиони евра од еврообврзницата поради владина суета, туку тие пари ќе беа искористени за поголемо зголемување на платите, или натамошно намалување голема цена на прехранбените производи.

За минималните трошоци во февруари биле потребни 50.909 денари, речиси двојно повеќе од минималната плата.

На четиричлено семејство во јануари му биле потребни 50.909 денари за минимални месечни трошоци, покажуваат пресметките на Сојузот на синдикати на Македонија.

Според податоците на Синдикалната потрошувачка кошничка, која ја обработува ЛСМ, најголем дел или 19.379 денари се потрошени за храна и пијалоци, додека 13.306 денари се потрошени за општински трошоци. За минимален превоз се потребни 3.679, додека за средства за хигиена се потребни 3.154 денари. 

Во однос на јануари годинава, синдикалната потрошувачка кошничка е зголемена за 110 денари. Тоа покажува дека секој ден се зголемуваат трошоците, а се отежнува животот на граѓаните.