Министерката Петровска пристигна во Украина, ќе се сретне со претставници на украинските власти

0

 Министерката за одбрана, Славјанка Петровска претпладнето пристигна во посета на Украина, во знак на поддршка за украинското раководство и украинските граѓани во борбата за одбрана на својата земја и зачувување на нивниот интегритет.

Петровска во Украина на средбите со претставници на официјален Киев, соопшти Министерството за надворешни работи, ќе го пренесе ставот што Северна Македонија го има од почетокот на руската окупација, а тоа е дека Северна Македонија целосно го поддржува украинскиот суверенитет во меѓународната границите на признати и изразува поддршка за правото на Украина на самоодбрана. Воените дејствија, уништувањето и страдањето на украинскиот народ, се вели во соопштението на МВР, мора веднаш да прекинат.

Како што е предупредено, министерката Петровска во Украина ќе биде лично информирана за последиците од уништувањето предизвикано од руската агресија, додека претставниците на официјален Киев наскоро ќе бидат информирани за состојбата на теренот.