Министерот Вучевиќ во посета на Република Северна Македонија

0

Пратеникот на претседателот на Републиката и врховен командант на вооружените сили на Србија Александар Вучиќ, вицепремиерот и министер за одбрана Милош Вучевиќ престојува во дводневна посета на Република Северна Македонија, каде што ќе присуствува на чествувањето на Св. Сава – национален празник на Србите во Република Северна Македонија.

На почетокот на посетата, министерот Вучевиќ и кумановскиот градоначалник Максим Димитриевски го посетија Основното училиште Карпош во село Умин Дол во општина Куманово, што беше можност да се сретнат и разговараат со учениците од тоа училиште кои посетуваат настава на предмет „Јазик и култура на Србите“.

По тој повод, министерот Вучевиќ укажа на важноста од поддршката на српската заедница во Република Северна Македонија во зачувувањето на нејзиниот духовен, национален и културен идентитет.

На турнејата присуствуваше и амбасадорката на Република Србија во Република Северна Македонија, Невена Јовановиќ.

Во продолжение на посетата, министерот за одбрана денеска ќе го посети Културното и уметничкото друштво „Српски вез“ во Куманово, а потоа, со делегација на Министерството за одбрана на Република Србија, ќе присуствува на Свечената академија Свети Сава. по повод празникот Свети Сава – националниот празник на Србите во Република Северна Македонија во Занаетчискиот дом во тој град.

Во рамки на посетата на Република Северна Македонија, министерот Вучевиќ утре ќе се сретне со министерката за одбрана Славјанка Петровска, а потоа и со премиерот Димитра Ковачевски.