Министерот за надворешни работи им се обрати на гостите на приемот во Женева за Националниот ден на Бугарија

0

Министерот за надворешни работи Николај Милков во средата присуствуваше на приемот во Женева за Трети март, Националниот ден на Бугарија. Тоа беше дадено од страна на Бугарската постојана мисија во Женева за дипломатскиот кор, истакнати швајцарски јавни личности и Бугари, соопшти неговото Министерство.

Главниот дипломат на Бугарија учествуваше на сегментите на високо ниво на 52-та сесија на Советот за човекови права на ОН и на Конференцијата за разоружување во Женева.

Во своето обраќање Милков рече дека 3 март е свет датум за сите Бугари бидејќи на тој ден Бугарија оживеала за нов живот. Трети март е ден на почит и благодарност за големата жртва на учесниците во борбата за слобода“, рече тој.

Шефот на дипломатијата им посака на Бугарите во Швајцарија успех во нивната историска мисија за поврзување на двата пријателски народи. Тој потсети дека многу Бугари работат во меѓународни организации, во банкарството, медицинските услуги, ИТ, културата, уметноста и науката во Швајцарија и нивната вклученост е од суштинско значење за развојот на бугарско-швајцарските односи.

Милков се заблагодари на бугарската заедница за напорите за зачувување на националната култура и идентитет. Бугарија е таму каде што има Бугари затоа што тие го носат бугарскиот дух, јазик и идентитет. „Продолжете да бидете наши добри амбасадори ширум светот“, рече тој, нагласувајќи дека Бугарија целосно ја поддржува бугарската заедница во Швајцарија.