Министерството за финансии на САД предупредува дека земјата ќе остане без пари на 5 јуни

0

„Ако Конгресот не го зголеми лимитот на долгот, тоа би предизвикало тешки тешкотии за американските семејства“, вели Џенет Јелен.

Соединетите држави ќе останат без пари за да ги платат своите финансиски обврски до 5 јуни, им рече секретарот за финансии Џенет Јелен на републиканските лидери во Претставничкиот дом во петокот, среде тековните преговори за зголемување на лимитот на долгот.

Крајниот рок е четири дена подоцна од претходните проценки на Министерството за финансии, а Јелен му рече на претседателот на Претставничкиот дом Кевин Мекарти дека нејзиниот оддел сега проценува „дека Министерството за финансии ќе има недоволни ресурси за да ги задоволи обврските на владата доколку Конгресот не го зголеми или суспендира лимитот на долгот до 5 јуни“.

„Од минатите ќорсокак на лимитите на долгот научивме дека чекањето до последен момент за суспендирање или зголемување на лимитот на долгот може да предизвика сериозна штета на бизнисот и довербата на потрошувачите, да ги зголеми краткорочните трошоци за задолжување за даночните обврзници и негативно да влијае на кредитниот рејтинг на Обединетите Нации. држави“, напиша таа.

„Всушност, веќе видовме дека трошоците за позајмување на Министерството за финансии значително се зголемуваат за хартии од вредност кои доспеваат на почетокот на јуни. да ги браниме нашите национални безбедносни интереси“, предупреди таа.

Малиот удар во времето им дава на тимот на Мекарти и на нивните колеги во Белата куќа дополнителен простор за дишење за да склучат договор.

Американскиот претседател Џо Бајден и Мекарти во четвртокот забележаа оптимистички белешки дека договорот е на дофат. Бајден долго време тврдеше дека пратениците треба да го зголемат лимитот на долгот од 31,4 трилиони американски долари преку „чиста сметка“, но републиканците кои го контролираат Домот го задржаа секој напор тоа да биде поврзано со намалување на трошоците.

Лимитот всушност беше достигнат во јануари, но Министерството за финансии презеде чекори за да обезбеди САД да продолжат да ја плаќаат својата сметка.

Јелен рече дека последниот напор се случил во четвртокот кога агенцијата извршила размена на државни хартии од вредност од 2 милијарди долари помеѓу Фондот за пензионирање и инвалидитет во државната служба и Федералната банка за финансирање.

„Иако оваа мерка не се користи од 2015 година поради нејзината ограничена големина, екстремно ниското ниво на преостанати ресурси бара да ги исцрпам сите достапни вонредни мерки за да избегнам да не можам да ги исполнам сите обврски на владата“, напиша секретарот за финансии.