Мистеријата на бракот на Јованка и Тито Броз: Ова е нивниот документ од регистрацијата на бракот а еден детаљ фрла сомнеж на нивната врска (фото)

0

Јосип Броз Тито бил првиот човек на народот и националноста на Југославија, а неговиот живот и дело биле проследени со низа мистерии за неговото потекло, професија, па дури и возраст.

Меѓутоа, луѓето секогаш биле заинтересирани за неговата врска со Јованка Броз, која во животот на Тито влезе како на филм . Има две верзии на приказната за нивното запознавање, а и денес не се знае која е точна, но едно е сигурно: Убавата Јованка била обична девојка на која Тито и’ фрлил очи.

Јованка Броз, Јосип Броз Тито

Мистеријата на запознавање

Тогаш се знаеше дека Маршалот е женкар, со три брака зад себе и неколку вонбрачни афери. Поради угледот во светот морал да се грижи и за приватниот живот. Затоа е постигнат договор на Тито да му се најде девојка која ќе му биде сопруга.

Според една верзија, таа го запознала Јосип Броз Тито за време на германското слетување на Дрвар во 1944 година. Друг вели дека веднаш по завршувањето на Втората светска војна, министерот за внатрешни работи Александар Ранковиќ побарал од потсекретарите да му испратат група девојки да работат во кабинетот на Јосип Броз Тито. Донесле 50 кандидатки, а Ранковиќ избрал пет и лично му ги претставил на Тито. Веднаш му се допадна Јованка Будисављевиќ, која тогаш имала 24 години.

Следната верзија, овојпат од поранешниот генерал на ЈНА, Марјан Крањац , вели дека Јованка во 1945 година била донесена да работи како хигиеничар задолжен за контрола на храната, чистотата и здравјето на персоналот. По смртта на големата љубов на Тито, Даворјанка Пауновиќ во 1946 година, Јованка станала лична секретарка на Тито.

Никаде ја нема Југославија

И Јосип Броз Тито и Јованка Броз застанаа во одбрана на југословенството во НОБ , но се чини дека тоа не беше случај и во нивниот приватен живот. Во изводот на брак, местото на раѓање на Тито е наведено како Кувановац, додека на Јованка е наведено како Пеќане. На прашањето за неговата националност, Тито изјавил дека е Хрват, а Јованка истакнала дека е Србинка.

Тајната на нивниот брак

Оваа двојка застана на ,,лудиот камен” на 15 април 1952 година, барем така пишува на венчаницата што беше пронајдена во личната архива на Тито, чувана во зградата на Архивот на Југославија.

На тој лист пишува дека Јосип Броз Тито и Јованка Будисављевиќ се венчале на 15 април 1952 година, дека нивниот брак е заведен под број 126 и дека чинот се случил во регионот VII, односно местото каде што денес е Савски венец и Чукарица. . Во него се наведува дека ги венчал матичарот Момир Јовановиќ, дека кумови биле Александар Ранковиќ и Иван Гошњак, а сведок Слободан Емрековиќ. На сето тоа беше ставен официјалниот печат на Народна Република Србија и Народниот комитет на регионот VII.

Сето ова би било добро доколку не се забележат некои неправилности кои укажуваат дека Тито всушност никогаш не бил во брак со Јованка Броз. Од нивната венчавка нема трага, што во 2017 година го потврдија и матичните служби на територијата на Савски венц и Чукарица.

Под сегашниот број 126 од 1952 година се наведени сосема различни сопружници, а да биде уште почудно, не само што нема докази за нивниот брак на споменатите територии, туку едноставно никаде ги нема. Надлежните од 1911 година ја поминале целата база на податоци за склучени бракови и со увид во матичните книги не е пронајден доказ за склучување брак, туку е пронајдена друга нелогичност.

Извесен матичар, Миомир Јовановиќ, никогаш не работел во регионот VII. Ова води до заклучок дека нивниот брак никогаш не бил законски склучен, а многу познавачи сметаат дека Јованка била измамена.