Мицкоски 13-ти премиер од независноста, новиот кабинет со уште 4 министерства

Христијан Мицкоски ќе биде 13-ти премиер од осамостојувањето на државата. По изборниот резултат на 8 мај, првиот човек на ВМРО-ДПМНЕ ги избра коалицијата ВЛЕН и Движењето ЗНАМ за владини партнери. Новата влада ќе има 4 министерства повеќе од сегашната. Покрај премиерот, ќе има и 23 министри, од кои 20 се со ресор. Владата „Мицкоски“ ќе има 5 вицепремиери, од кои еден прв вицепремиер. ВМРО-ДПМНЕ ќе води со 15 одделенија, 6 министерства се на ВЛЕН и 2 на ЗНАМ.

Мицкоски пред еден ден во своето излагање рече дека фокусот на новата Влада треба да бидат економијата и развојот, бидејќи многу време и енергија се потрошени на замислени теми и етнички прашања. Тој рече дека информациите што ги добил покажуваат дека состојбата во земјава воопшто не е добра.

„Време е, дојде време кога татковината мора да направи повеќе за секој граѓанин! Секој од вас, Македонци, Албанци, Турци, Срби, Роми, Власи, Босанци и сите други направивте се за татковината. Она што го дознаваме за состојбата во државата покажува дека тоа е клиничка смрт во многу важни области, уништени во голема мера, бидејќи институциите се соочуваат со целосен колапс и дисфункција до непрепознатливост. Јавноста ќе биде информирана за ова и немам намера да се правдам или да се жалам за тешката состојба, но решително ќе одговориме бидејќи оваа генерација нема опција за неуспех“, изјави Христијан Мицкоски, кандидат за премиер.

Со гласањето на новата Влада, актуелните партнери во власта, СДСМ и ДУИ, одат во опозиција. Партијата на Ахмет беше дел од владите на Северна Македонија, понекогаш со ВМРО-ДПМНЕ, а понекогаш со СДСМ, од 2002 година. Додека од осамостојувањето на земјата, поранешниот премиер кој беше азилант во Унгарија има повеќе мандати како премиер Никола Груевски, кој формираше Влада 4 пати од 2006 до 2016 година.

МИНИСТЕРИ НА ВМРО-ДПМНЕ

1. Владо Мисајловски, министер за одбрана
2. Тимчо Муцунски, министер за надворешни работи и трговија
3. Панче Тошковски, министер за внатрешни работи
4. Александар Николовски, министер за транспорт – вицепремиер
5. Иван Стоилковиќ, министер за односи меѓу Заедници – вицепремиер
6. Гордана Димитриеска Кочовска, министер за финансии
7. Сања Божиновска, министер за енергетика
8. Цветан Трипуновски, министер за земјоделство
9. Весна Јаневска, министер за образование и наука
10. Златко Перински, министер за локална самоуправа Влада
11. Зоран Лутков, министер за култура и туризам
12. Стефан Андоновски, министер за дигитална трансформација
13. Борко Ристовски, министер за спорт
14. Лупчо Димовски, вицепремиер за политички систем
15. Шабан Салиу, министер без ресор, за спроведување на декадата на Ромите

„ВРЕДНИ“ МИНИСТЕРИТЕ НА КОАЛИЦИЈАТА

1. Изет Меџити, прв вицепремиер, министер за екологија
2. Арбен Таравари, министер за здравство
3. Бесар Дурмиши, министер за социјална политика, демографија и млади
4. Фатмир Лимани, министер за економија и труд.
5. Арбен Фетаи, вицепремиер за добро владеење
6. Орхан Муртезани, министер за евроинтеграции

МИНИСТЕРИ НА ДВИЖЕЊЕТО „ЗНАМ“.

1. Игор Филков, министер за правда
2. Горан Минчев, министер за администрација