Младиот човек кој ја силувал малата Лена доби само 7 години затвор, момчето кое ја уби на слобода: Таткото очаен

Даниел Т.(26) од Германија е осуден на седум години и шест месеци затвор поради силување на малата Лена, која потоа ја убил 11-годишно момче.

Лена беше убиена на 4 април 2023 година во дом за деца во Вунзидел.

„Толку е малку. Секој што ќе наштети на дете треба да биде затворен доживотно“, изјави таткото на Лена, Вернер З., коментирајќи ја пресудата.

Таткото на Лена се плаши дека Даниел ќе биде опасност за други деца откако ќе ја отслужи затворската казна.

Тоа го гледате и од други случаи. Повеќето од нив повторно го прават делото.

Осудениот ја слушал пресудата со наведната глава, а таткото на Лена смета дека недостигаат повеќе докази за тоа каква тортура преживеала неговата ќерка. Судските вештаци ја критикуваа работата на полицијата во текот на судењето, а таткото сега се надева дека ќе има можности за понатамошни тужби.

Судијата рече дека му е јасно дека родителите на Лена ја бараат вистината, но дека судот нема докази дека полицијата не си ја завршила добро работата.

За време на судењето, Даниел го признал делото. Тој рече дека кобната вечер влегол во домот за деца и ја силувал Лена, која тогаш имала само десет години. Во собата имало и момче (11). Сепак, Даниел негираше дека момчето на било кој начин е вмешано во смртта на девојчето. Тој исто така рече дека не сакак Лена да умре.

Според судијата, има малку објективни докази што точно се случило таа вечер. Единствено е јасно дека во собата имало три лица, а малата Лена веќе не е жива за да опише што се случило. Судот смета дека е веродостојно дека единаесетгодишникот постапил решително кон Даниел Т., и дека вршел притисок врз младиот човек да има сексуални односи со Лена. Даниел се согласил на тоа, како што се наведува, „од страв дека единаесетгодишникот ќе открие дека прикрадното влетал во домот“.

Вештакот утврдил дека Даниел Т. има садо-мазо тенденции. На неговиот мобилен телефон биле пронајдени поединечни слики од детска порнографија.

Момчето (11) е обвинето дека ја удавило Лана.

Судот претпоставува дека по силувањето дошло до расправија меѓу Лена и момчето. Сега 12-годишното момче сведочеше на судењето и призна дека го задавил девојчето. На вратот на Лена биле пронајдени само траги од ДНК на момчето. Бидејќи сè уште не е кривично одговорен, не може да биде осуден.

Јавниот обвинител го обвини Даниел Т. само за силување бидејќи не можеше да се докаже дека тој е вмешан во смртта на Лена. Обвинителството побара затворска казна од десет години, но судот одреди седум и пол години.