Модернизацијата на британската армија е клучна во услови на војна и инфлација, вели секретарот за одбрана

Забелешките на Бен Валас доаѓаат кога премиерот Риши Сунак треба да објави зголемување од 6 милијарди долари на трошоците за одбрана за време на патувањето во САД.

Секретарот за одбрана на Обединетото Кралство во понеделникот ја истакна потребата од модернизација на вооружените сили на земјата пред очекуваното зголемување на трошоците за одбрана од 5 милијарди фунти (6 милијарди долари).

Во главниот говор на Конзервативната конференција за домашна одбрана и безбедност, Бен Валас рече дека модернизацијата на армијата е „многу важна“, бидејќи премиерот Риши Сунак треба да го објави зголемувањето на буџетот за време на патувањето во САД, кое не го исполни очекуваното. Од 8 до 11 милијарди фунти дополнително финансирање побара министерот за одбрана поради војната во Украина и зголемената инфлација.

Некои конзервативни пратеници се за зголемување на средствата за одбрана, бидејќи канцеларот Џереми Хант се обидува да го балансира буџетот следната недела.

Британските медиуми објавија дека се вели дека предложеното зголемување ќе биде 4-5 милијарди фунти во следните две години. Сепак, претставниците на Министерството за финансии истакнаа дека многу постоечки проекти се веќе над буџетот.

„Мислам дека цело време се обидував да ја сменам културата каде одбраната треба да седи во нашата психа, каде треба да седи на нашите избори“, рече Валас, нагласувајќи дека трошењето за одбрана треба да биде приоритет.

„Светот таму ни докажува дека ако не инвестирате во одбраната, нема да ги имате на располагање алатките кога сакате да застанете како еден од П5 (постојани членки на Советот за безбедност на ОН) во светот“,

Во врска со руско-украинската војна, Валас рече дека угледот на Русија настрадал поради прогресијата на конфликтот, додавајќи дека британската влада ќе продолжи да ја поддржува Украина „до крај“.

„Мислам дека е важно да комуницираме дека сме со неа на долг рок. Јавно кажав дека сме во тоа до крај, каде што сме со Украина до крај“, рече тој, изразувајќи надеж за „ протерувањето на Русија од Украина“.

Сега во својата втора година, руско-украинската војна досега убила повеќе од 8.100 цивили, со речиси 13.500 ранети, според најновите податоци на ОН.