Можат да доведат до ПОГРЕШНИ ДИЈАГНОЗИ: Некои СУПЛЕМЕНТИ влијаат на погрешни лабораториски анализи, еве како да го избегнете тоа

0

Повеќе од половина од возрасните користат еден додаток во исхраната, 10 проценти неколку. Ако сте меѓу нив – внимавајте, вашата добра намера може да даде опасни резултати!

Повеќето веруваат дека  суплементите  помагаат во спречување или лекување на некоја болест и ги користат секојдневно, но малкумина размислуваат за можните несакани ефекти од земање додатоци во исхраната.

Една од најчестите се  искривените анализи на лабораториски  и други тестови, што може значително да влијае на поставувањето на дијагнозата , а со тоа и на целокупното здравје.

Еве кои се најчестите додатоци кои се мешаат во резултатите од тестовите на крвта или испитите и како можете да се заштитите од изложување на дополнително тестирање или погрешна дијагноза и непотребен третман опасен по живот.

ВИТАМИН Ц    Најчесто се користи. Доколку консумирате повеќе од 250 mg дневно (не заборавајте дека го има и во храната!), резултатите од крвните тестови можат да покажат дека сте на прагот на дијабетес!

Овој витамин прави шеќерот во крвта да изгледа повисок отколку што е, па затоа треба да престанете да го земате најмалку два до три дена пред да се земе крв.

Препораката важи и за оние кои ја поднесуваат својата столица на анализа , особено ако ја прегледате за знаци на гастроинтестинално крварење, рак на дебелото црево и анусот.

КАЛЦИУМ –  во големи количини, може да влијае на згрутчувањето на крвта . И ако го земете 24 часа пред скенирањето на коскената густина за вашиот лекар да ја дијагностицира или следи остеопорозата, вашите коски ќе изгледаат погусти отколку што се и ќе добиете погрешна дијагноза.

КРЕАТИН –  Овој протеински додаток е сè попопуларен бидејќи се користи за зголемување на мускулната маса. Ако го конзумирате пред да одите во лабораторија, ќе покаже вишок креатинин во крвта , маркер за бубрежна болест.

Лажно високиот резултат ќе предизвика лекарот да се сомнева во откажување на бубрезите или дијабетична нефропатија ако веќе имате висок шеќер во крвта.

БИОТИН (витамин Б7) –  Придонесува за регулација на гликозата, ги намалува проблемите на нервниот систем, а особено го користат жените бидејќи влијае на изгледот на кожата, косата и ноктите.

Треба да го пиете само по препорака на лекар и да внимавате со другите суплементи кои го содржат (мултивитамини, витамински комбинации) бидејќи често содржат и до 650 пати поголеми дози од препорачаната доза од 30 микрограми дневно!

Многу дијагностички тестови користат технологија која вклучува биотин, бидејќи се врзува за специфични протеини кои се мерат за откривање на одредени здравствени состојби и повисоки количини  може да доведат до лажни заклучоци; тие укажуваат дека сте во прединфарктна состојба , дека веќе сте доживеале срцев удар, имате проблеми со тироидната жлезда, хепатитис (заболување на црниот дроб), некоја сериозна инфекција.

Кај помладите жени, поради вишокот на биотин, лекарот ќе им препорача да направат тест за бременост , а бидејќи овој витамин може да го наруши нивото на железо во крвта – ќе се посомневаат во анемија .

И докторот и вие треба да бидете сигурни во резултатите од тестот

Сега кога знаете дека е исклучително важно и докторот и вие да бидете сигурни дека резултатите се точни кога се тестирате за превенција или за да го водите третманот,  експертите од Харвард ве советуваат да го направите ова:

1. Направете пауза од земање суплементи:  Најдобро е да престанете да ги земате два до три дена пред тестот.

2. Доколку не направите пауза:  задолжително информирајте го докторот кои суплементи ги земате и во кои количини.

3. Кога купувате додатоци во исхраната:  задолжително проверете го нивниот квалитет (дали се тестирани и одобрени) и секогаш прашувајте за можните ефекти врз секоја анализа.

4. Земете ги препорачаните количини:  Мегадозите ги попречуваат резултатите од тестот и предизвикуваат несакани ефекти.