МОЖЕН НАПАД НА МОСКВА?! Министерството за одбрана на Русија го објави “сценариото”, ќе се удри од 2 правци

Против Русија може да се изврши воздушно-копнена или воздушно-морска операција, која ќе започне со брз глобален напад истовремено со неколку интензивни ракетно-авионски напади, се вели во напис во весникот „Воена мисла“ на Министерството за одбрана на Русија.

Се наведува дека странските експерти размислуваат за формирање воени формации од нов тип, таканаречени заеднички оперативни формации (ЗОФ).

Тоаа треба да бидат комбинирани компактни високомобилни повеќесферни воени групи, способни да извршат комплексен напад врз административно-политичката и воено-индустриската инфраструктура на противникот во сите области, копно, море, воздух, простор и информации.

„Најочекуваните форми на примена на ЗОФ се воздушно-копнени (морски) операции (кампањи). Истовремено ќе започнат и од воздушни (од 2030 година воздушно-вселенски, а понатаму – вселенско-воздушни ) офанзивни операции, кои се состојат од брз (тековен) глобален напад и неколку (од два до три до пет до седум) интензивни ракетно-авионски напади. Во исто време, авијацијата ќе биде меѓу првите што ќе тргне во борбени операции, една од првите, како типот на армија со најдобри маневри и приспособливост, уште пред распоредувањето на главната групација“, се истакнува во написот.

Авторите пишуваат дека пред почетокот на активната фаза на операцијата, оперативните формации на противникот ќе спроведат провокативни, демонстративни, информативни и други потенцијално агресивни дејства, вклучително и со цел да се контролира ситуацијата.

Како што пишуваат, агресорот ќе ги интензивира сите видови извидување, ќе врши редовни летови на авиони и дронови во близина на државните граници на земјата, вклучително и летови на стратешки бомбардери.

Можно е и одржување на обуки со учество на групи носачи на авиони и бродови – носачи на крстосувачки ракети.

Дополнително, „Воена мисла“ прецизира дека борбениот и нумеричкиот состав на противниците на ЗОФ во мирнодопски услови ќе изнесува 50-70 проценти од составот што ќе биде активен за време на војната.
Авторите исто така нагласуваат дека е неопходно да се формираат нови ставови за организацијата на борбеното распоредување на воздухопловните сили како во мирновременски така и во воени услови, „кои ќе бидат во согласност со постоечките и перспективни форми на примена и методите на дејствување на средства за воздушно-космички напад на непријателот“.