МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ САМИ – Еве како да ги препознаете ГМО јагодите

0

Факт е дека ГМО (генетски модифицираните) производи се широко распространети и вообичаени, но и неетикетирани. Затоа, речиси е невозможно целосно да се избегнат.

Облик и големина
Треба да најдете јагоди кои не се естетски совршени. Ако, на пример, прстот ви потоне како во сунѓер при притискање на јагода, голема е веројатноста дека станува збор за ГМО. Исто така, треба да се избегнуваат јагоди завиткани во целофан.

Обликот и големината можат да покажат дали се природни или генетски модифицирани јагоди.

Ако јагодата е исклучително голема, поголема од големината на слива, многу е можно да не е природен производ.

Најголемата тенденција
Исто така, ако притиснете јагода и прстот ви пропадне во неа, без сок од јагодата, многу е можно таа да е генетски модифицирана.

Видови на овошје кои ретко се генетски модифицирани се: кромид, ананас, грашок, манго, модар патлиџан, киви, диња, зелка, слатки компири, лубеници и печурки, додека јагодите имаат најголема тенденција да бидат генетски модифицирани.