Може да биде погубно за вас: После ова. двапати ќе размислите дали ќе ги триете очите кога ќе ве чешаат (видео)

Кога вашите очи се суви, ве чешаат или иритираат од полен, со нивното триењето може да се чувствува добро. За жал, иако дава привремено олеснување, може да предизвика некои долгорочни проблеми.

Корисник на социјалните мрежи сподели видео на кое се гледа како изгледа триењето на очите на магнетна резонанца и шокираше многумина. Магнетната резонанца всушност открива како очното јаболко се движи во очниот отвор кога окото се трие. Во спротивно, експертите забележуваат дека би било попаметно да избегнувате триење на очите бидејќи можете да ги оштетите ако го правите тоа премногу грубо и премногу често.

ВИДЕО

Прекумерното триење на очите може да ја оштети рожницата. Исто така, може да доведе до оштетување на видот и сериозна инфекција. Треба да се консултирате со лекар доколку се појави некој од горенаведените симптоми – болка во очите, чувствителност на светлина, намален вид, заматен вид, црвенило. Триењето на очите е поврзано и со состојба која се јавува кога рожницата постепено се испакнува нанадвор или добива зашилена форма.