,,Момчето пукало подобро од професионалец” Стигнаа наодите од вештаците: Масакрот во ,,Рибникар” сега изгледа уште позастрашувачки

0

Вештаци кои го истражуваат злосторството во основното училиште „Владислав Рибникар“, кое пред точно еден месец го извршил седмоодделенецот Коста Кечмановиќ (13), дошле до заклучок дека момчето било обучено да убива како врвен специјалист.

Потресните податоци се добиени со прецизно мерење и разоткривање на аглите под кои малолетниот убиец ги изрешетил децата и испукал смртоносни куршуми кон деветмина пријатели и чуварот Драган Влаховиќ, а ја ранил наставничката по историја Татјана Стевановиќ и уште пет други деца.

– Момчето пукаше од долниот агол кон стражарот, кој стоеше или седеше пред него. Сè уште се практикува, но, во секој случај, многу е тешко да се погоди цел од таа позиција. И најдобрите може да промашат, а по чуварот Влаховиќ, Коста застрела три девојки во ходникот, од далечина не помала од девет, а можеби и до 12 метри. Тој пукаше и беше исклучително прецизен. Не го вознемируваа врисоците на децата во училницата, а раката не му се тресеше, бидејќи професионално и рафално пукаше – објаснија од истрагата.

Со ова се потврди пишувањето дека Кецмановиќ вежбал пукање со својот татко, кој исто така е во притвор поради сомнение дека му дозволил на синот да употреби оружје бидејќи не го држел под клуч, како и дека момчето го носел на стрелиште и го обучувал за аерсофт, што е спротивно на законот.

Експертите за оружје се согласуваат дека убиецот на момчето бил професионално обучен.

– Не можеше да стекне искуство со три посети на стрелиштето да ги убива соборците со толкава прецизност, како што направи. Сигурно многу често го посетувал стрелиштето – изјави Ана Симоновиќ, експерт за оружје.

Како што прецизираше Симоновиќ, кој поседува сертификати за ракување со речиси сите видови огнено оружје, момчето поминало обука, но не на стрелиште, туку активно тренирало за аерсофт, односно воена тактичка симулација и тоа го искористило за потребите на ова кривично дело.

– Таткото го однел момчето на тренинг за аерсофт и заедно ја вежбале „денешната антистрес игра“ – изјави Симоновиќ.

За да појасниме, обуката со аерсофт, исто како и активностите за пејнтбол, вклучува симулирање на борба со автентични оружја и воени тактики. Во тренинзите се користат пиштоли и пушки, кои се одлични реплики на вистинско оружје, а се наполнети со топчиња од 6 мм, кои се направени од пластика.

Освен таткото, кој официјално е осомничен во истрагата за делото, сослушана е и мајката на момчето, Миљана Кечмановиќ, поради сомнеж дека го запоставила детето и го малтретирала.

Таа ги негираше овие тврдења и предложи на судот да ги сослуша наставниците на нејзиниот син, а пред сè психолозите и педагозите вработени во училиштето.