Момчето-убиец ја погледна мајката на детето што го убил и изговори само еден збор, сите во судницата беа скаменети: „Гласот му беше ист четири часа“

Мајката на момчето што беше убиено на 3 мај во училиштето „Владислав Рибникар“ на телевизија К1 зборуваше за нејзиниот син и нивните „обичаи“, како и за обвинението против таткото на момчето убиец.

Масакрот во ОУ „Владислав Рибникар“ остави трајни последици за целото општество. Постапката против малолетниот сторител е во тек, но се поставува прашањето како ќе изгледа самиот процес со оглед дека се работи за помлад малолетник.

Се ближи судењето на родителите на момчето убиец кое е одговорно за смртта на девет деца и училишен чувар на 3 мај во ОУ „Владислав Рибникар“ во Врачар. Истиот ден бил уапсен и таткото на малолетниот сторител, а откако наводно се обидел да го пренесе својот имот на друго лице од притвор, ја негирал својата вина, што на 3 мај го потврдила мајката на едно од убиените момчиња .

Одговорот на момчето убиец на мајката на момчето жртва е застрашувачки

Мајката на убиеното момче ги сподели деталите од разговорот со малолетниот насилник на рочиштето против таткото. Потоа го прашала дали знае дека го убил нејзиниот син. Одговорот на момчето убиец ги скамени сите во судницата.

– Јас бев една од мајките кои го испрашуваа момчето на рочиштето против неговиот татко. Имав можност да ја слушнам и подоцна да ја видам снимката. Меѓу другото, прашав дали знае дека го убил мојот син? Рече дека знае… без никакви емоции. Гласот му беше ист четири часа. Подоцна го видов видеото. Мајка му седеше до него и не реагираше на моето прашање, само седеше таму. Тоа сите нас не „мрдна“ . Би сакала да биде задоволена некоја правда, за доброто на нас, нашите деца и за доброто на целото општество. Мислам дека ние како општество се уште не сме целосно свесни што се случи… – изјави мајката на трагично загинатото момче.

Да потсетиме, момче-убиец (13) на 3 мај уби девет ученици и чуварот на училиштето „Владислав Рибникар“ во Врачар и рани 7 лица, меѓу кои и наставник по историја.