Момче исчезнало пред 7 години, конечно се вратило дома: Побегнало поради насилство во училиште, еве каде се криел

Тиел (21), кој исчезна во Германија пред седум години, конечно се врати дома.

Во септември 2017 година, кога имал само 15 години, во ранецот спакувал неколку парчиња облека, паричник со 300 евра и Play Station. Полицијата го барала со години, но никогаш не успеала да го најде.

Тил конечно ги контактирал своите родители во април и по неколку дена се вратил во куќата на неговите родители. Heговата мајка Роза Марија не може да го види синот.

„Сега сум тука, уживам во мирот и тишината“, рече тој.

Со месеци трпеше насилство од врсници

Тиел потоа откри зошто решил да побегне.

,,Кога имав 15 години, единственото нешто што сакав беше да бидам невидлив или едноставно да исчезнам. Само сакав да побегнам од лошите коментари на моите соученици кои не се навредуваа секој ден. Ме малтретираа затоа што бев дебела,“ објаснува тој.

Потоа откри дека повеќе не сака да оди во тоа училиште, а не им кажал на родителите и браќата низ што минува.

На тој студен септемвриски ден, Тил се качил на воз и отпатувал за Линген, мал град во Долна Саксонија.

Сакал да оди кај пријател што го запознал додека играл игри на Интернет.

Неколку дена подоцна се обратил до Канцеларијата за млади. Меѓутоа, кога им кажал што се случило, тие не биле премногу приемчиви за неговите проблеми.

„Кога им кажав низ што поминувам, не ме сфатија сериозно. Им кажав сè што ми тежеше на срце. Им реков дека нема да се вратам дома додека не престане малтретирањето на училиште. Се плашев да си одам дома, но повеќе се плашев да се вратам на училиште, морав да сменам воз во Дизелдорф и кога се симнав од возот, решив да побегнам“, вели Тиел.

Тиел некое време се криел во Дизелдорф

Откако решил да не се врати дома, останал во близина на железничката станица една недела. Некогаш спиел на станица, а некогаш на улица.

,,Со текот на времето запознав луѓе на улица, се спријателив со двајца бездомници. Живеевме во напуштена сала во индустриска зона. Тројцата делевме сè што имавме. Така живеевме поголемиот дел од денот”, објаснува после тоа сите тројца останале без работа.

,,Не сакавме да крадеме или да правиме незаконски работи. Тогаш еден пријател слушна дека има работа за нас тројцата во Берлин. Затоа отидовме таму. Повторно спакував сè во мојот ранец и заминав. За овие седум години, сè што некогаш сум стекнал е во тој ранец“, вели тој.

Додека работеле во Берлин, не биле регистрирани, а Тиел секогаш се плашел дека некој ќе го открие неговиот идентитет.

„Се јавувавме само преку телефони за плаќање или позајмувавме мобилни телефони. Морав да внимавам да не се разболам бидејќи немав осигурување. За среќа, сè помина добро“, рече тој.

Емисијата за неговото исчезнување

Во јуни 2022 година беше емитувана емисија за неговото исчезнување. Тогаш беше објавено дека се нуди награда од 5.000 евра за информација каде се наоѓа.

Постепено, тој почна да сфаќа дека сака да се врати кај своите родители.

Дури во април храброст да му испрати порака на татко му од позајмен телефон.

„Моите родители не се лути што побегнав. Тие се среќни што сме повторно заедно“, рече тој.

Тил сега ги минува деновите помагајќи му на својот татко да работи во барака и се обидува да биде со неговите родители за целото време што тие го изгубиле.