МУДРОСТА НА ГОЛЕМИОТ ГЕНИЈА: Откриена белешката на Ајнштајн за тајната на СРЕЌЕН живот!

0

Аукциската куќа „Winner’s“ ја потврди автентичноста на белешките.

Две белешки што Алберт Ајнштајн му ги предал на доставувач во Токио, од кои едната е за тајната на среќниот живот, се појавија 95 години подоцна и наскоро ќе бидат понудени на продажба на аукција во Ерусалим.

Познатиот физичар, автор на теоријата на релативноста, бил на турнеја во Јапонија во 1922 година, каде што одржал предавања. Во тоа време дознал дека ќе биде номиниран за Нобеловата награда за физика и неговата слава се проширила надвор од научните кругови.

Во хотелот Империјал во Токио, доставувач му донел пакет. Не е познато дали доставувачот одбил бакшиш, во согласност со локалниот обичај или дали Ајнштајн немал кусур , но не сакал да го остави со празни раце, па му подал две белешки на германски.

– Можеби, ако имаш среќа, овие белешки ќе вредат многу повеќе од бакшишот – му рекол Ајнштајн, продавачот на тврди белешки.

На еден од нив, испишан на лист пиперка со логото на хотелот Империал, пишува „тивкиот и скромен живот носи повеќе радост отколку немирна трка за успех“.

На друга белешка, на бела хартија, постои позната изрека која му се припишува на Ленин „Каде има волја, има и начин“.

Аукциската куќа „Winner’s“ ја потврди автентичноста на белешките. „Тие немаат научна вредност, но би можеле да помогнат во одредувањето на личните мисли на Ајнштајн, чие име стана синоним за генијалност“, вели Рони Грос, кој е одговорен за најголемата колекција на архивите на физичарот на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим.

Двете белешки ќе бидат понудени на продажба во вторник во Winner’s House во Ерусалим заедно со други предмети, вклучувајќи ги и писмата што Ајнштајн ги напишал при крајот на својот живот.