Над 100 јавни објекти во Скопје се греат на дизел и мазут

Празните муабети, декларативните ветувања и вознемирувачките фрази кои ги фрлаат големите партии нема да го решат проблемот со аерозагадувањето од кое секоја година прерано губиме луѓе, велат од Шанс пер Кендра, кои тврдат дека над 100 јавни објекти во Скопје се греат со нафта и мазут.

Сметаме дека нема магија или брзо решение за проблемот со загадениот воздух што го дишеме. Загадувањето доаѓа од многу правци и потребни се многу пристапи. За да им помогнеме на институциите да ги видат сите страни на проблемот, направивме мапа на која е прикажан процентот на јавните институции меѓу загадувачите.

Проектиравме јавни згради и објекти кои се греат на мазут и екстра лесно масло за домаќинство. Дизелот е крајно „валкано“ гориво, но не е за потценување ниту екстра лесното гориво кое содржи многу повеќе сулфур од, на пример, највалканото гориво за автомобили – дизелот! Вакви јавни објекти во Скопје што ги согоруваат овие енергии се најмалку 100! Барем толку успеавме да најдеме. Мора да има повеќе… Количеството на мазут и масло за домаќинство што го согоруваат е огромно. На пример, ЈСП во автобуските складишта, Железничкиот транспорт и Клиниката за физикална медицина и рехабилитација сезонава ќе согоруваат стотици илјади литри дизел.

Маслото што гори во една сезона може да наполни повеќе од олимписки базен и потоа го дишеме. Според договорите за јавни набавки, во скопската котлина во една сезона можат да изгорат над 2,7 милиони литри домашен дизел! Тука се и голем број училишта, градинки и болници низ градот. Дури и Институтот за детски белодробни заболувања во Козле користи масло за домаќинство. Во скопската котлина јавна установа – затвор Идризова ќе согорува 550 тони јаглен за греење. Сите овие заедно придонесуваат и за загадување на воздухот!

За да се промени начинот на греење во домаќинствата, потребно е повеќе време, труд, работа со граѓаните и пред се алтернативи прифатливи за нив. Но, полесно се менува начинот на греење во институциите. Главно бара политичка волја и одлучност да се пристапи кон решавање на проблемот и таму да се насочат сериозни пари од буџетот.

Ова е причината да се продолжи со проширувањето на топлификационата мрежа, заедно со другите мерки, кон кои треба да се приклучат сите јавни институции кои имаат пристап до неа. Од друга страна, општините треба да работат на забрзана замена на начинот на греење на оние јавни објекти кои се во нивна надлежност и за кои не е достапно градското парно“, се вели во реакцијата.