НАСА и Боинг го одложија враќањето на астронаутите на Земјата

Враќањето на вселенската капсула Старлајнер на Боинг на Земјата е одложено до 26 јуни поради проблеми со погоните.

Американската вселенска агенција НАСА соопшти дека Старлајнер ќе ја заврши својата прва мисија со екипаж на Меѓународната вселенска станица не порано од 26 јуни, речиси три недели по лансирањето. Екипажот ќе слета во вселенското пристаниште Вајт Сандс во Ново Мексико, а трансферот ќе го обезбеди НАСА.

Мисијата Crew Flight Test (CFT) вклучува двајца астронаути и требаше да трае седум дена, но враќањето од ISS беше значително одложено. НАСА и Боинг имаат намера да го искористат дополнителното време за да ги проценат проблемите со погонувачите, кои исто така се појавија при првиот обид за приклучување на капсулата со ISS на 6 јуни. Покрај горенаведеното, вселенската прошетка беше одложена за 24 јуни, два дена пред враќањето на Starliner.

„Сакаме да им дадеме на нашите екипажи малку повеќе време да ги разгледаат податоците, да направат анализа и да се увериме дека сме навистина подготвени да си одиме дома“, рече Стив Стич, менаџер на програмата за комерцијална екипа на НАСА.

Starliner може да се откачи од ISS во итен случај, но тестовите ќе продолжат за да дознаат повеќе за системите на капсулата.

Стич рече дека пет од 28-те погонувачи на Старлајнер откажале за време на последната фаза од приклучувањето со ISS на 6 јуни, но четири пукале. Старлајнер успеа да се приклучи на ISS неколку часа подоцна. Анализата за тоа што всушност се случило се уште е во тек. Како дел од тоа, Боинг и НАСА спроведоа тестови во текот на изминатиот викенд, по што Стих рече дека се чувствува многу самоуверен.

Едниот погон не се активираше за време на тестот поради невообичаено нискиот притисок при слетувањето, а исто така ќе остане деактивиран за време на враќањето на Земјата. Роботската рака Canadarm2 се користеше и за прегледување на погоните со роботската камера.