НАСА следи астероид кој би можел да се „суди“ со Земјата во 2046 година

Од милионите астероиди во нашиот Сончев систем, постои многу мал дел за кој се знае дека има влијание на Земјата. Но, научниците пронајдоа нов пред само две недели, кој досега се чини дека претставува еден од најголемите ризици од сите.

Астероидот, познат како 2023 DW, првпат беше откриен на 26 февруари, според Европската вселенска агенција. Сега е додаден на листата на опасност на агенцијата, каталог на вселенски објекти кои би можеле да имаат некаков вид влијание на Земјата, и поради она што научниците досега го виделе – моментално е рангирана на првото место на листата, пренесува Телеграф.

Но, тоа не значи дека катастрофалната штета е неизбежна.

Астероидот 2023 DW има рангирање на Торинската скала од 1, што значи дека во моментов се предвидува дека нема „невообичаено ниво на опасност“, според скалата.

Истражувачите веруваат дека е со дијаметар од околу 50 метри – но велат дека може да биде уште поголем.

„Сегашните пресметки покажуваат дека можноста за судир е крајно неверојатна и не ја загрижува јавноста“, се вели во таа ранг-категоризација. Сите 1.448 други астероиди на листата на опасности имаат рангирање на скалата од 0.

ЕСА моментално проценува дека астероидот има 1 од 607 шанси да удри во Земјата.

Сепак, астероидот нема да воспостави контакт со Земјата повеќе од две децении. Астероидот 2023 DW се очекува да оствари контакт со планетата на Денот на вљубените во 2046 година, според Европската вселенска агенција.

Според листата на опасност, астероидот може да се приближи до земјата во 2047 и 2051 година.