Настани во М-НАВ, Обвинителството укина притвори и куќни притвори за осомничени

Кривичниот суд им ги укина притворите и куќниот притвор на 6 осомничени за нападот на контролниот центар на летот М-НАВ на 4 јануари.

На тројца осомничени им е укината мерката притвор и имаа обврска да се јават, додека за уште тројца кои беа во притвор судот го прифати предлогот на релевантниот обвинител и ги задолжи да се јават.

Од осомничените се одземени личните и патните исправи, а им е изречена забрана за издавање нови исправи.

Заедно со шестмината осомничени, обврска за јавување останува и Беким Незири, за кого судот претходно донесе ваква одлука.

Од Обвинителството велат дека мерките се укинати по завршувањето на распитот на сведоците и дека осомничените не можат да влијаат или да ризикуваат да го загрозат случајот.