НАУКА – Научниците конечно ја открија изненадувачката тајна на илјадагодишната издржливост на римскиот бетон

0

Многу од римските згради траеле два милениуми, додека модерните бетонски конструкции понекогаш се распаѓаат за само неколку години или децении. Научниците конечно знаат зошто.

Старите Римјани биле брилијантни инженери и градители и подигнале многу прекрасни градби, вклучително и некои кои преживеале речиси недопрени до модерните времиња, како што е Пантеонот во Рим.

Незаменлив материјал за Римјаните бил обликот на бетонот што го развиле, кој е познат по својата исклучителна издржливост и долговечност, иако неговиот точен состав и својства остануваат мистерија. Една нова студија оди долг пат кон решавање на оваа загатка и, велат научниците, може да го отвори патот за модерна употреба на реплицирана верзија на ова античко чудо.

Римскиот бетон бил воведен во 3 век п.н.е., кој се покажал револуционерен. Исто така наречен opus caementicium, неговите три основни состојки биле вар, вулканска пепел и вода. Тој им помогнал на Римјаните да изградат храмови, јавни бањи и други големи градби, аквадукти и мостови кои досега не биле видени во историјата.

Бидејќи бетонот може да се стврдне под вода, тој беше важен и за изградба на пристаништа и брановидни бранови.

Многу од овие структури траат два милениуми, додека модерните бетонски конструкции понекогаш се распаѓаат за само неколку години или децении.

Научниците спроведоа софистицирано испитување на бетон од ѕидовите на античкиот град Привернум, кој се наоѓа во Италија јужно од Рим. Тие дешифрираа неочекувани производствени стратегии кои дадоа конкретни својства за самолекување – хемиски поправајќи ги сите пукнатини или пори.

Новите резултати покажуваат дека во коренот на само-заздравувањето и долговечноста на бетонот од антички Рим може да биде начинот на кој Римјаните ги мешале своите суровини, поточно како користеле вар, клучна компонента на мешавината заедно со вулканската пепел, рекол Адмир Масиќ, професор по градежништво и инженерство за животна средина на Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ), кој го предводеше истражувањето објавено во списанието Science Advances.

Ова е важен следен чекор во подобрувањето на одржливоста на модерниот бетон преку стратегија инспирирана од Рим. Успеавме со голем успех да преведеме некои карактеристики во античките римски малтери кои можат да се поврзат со самолекување во современи аналози, додаде Машиќ.

Во суштина тоа функционира вака: кога бетонот пука, навлегува вода или влага и пукнатината се шири низ структурата. Парчињата вар се раствораат со инфилтрација на вода и даваат јони на калциум кои ги рекристализираат и поправаат пукнатините. Дополнително, јоните на калциум можат да реагираат со вулканските состојки за да ја зајакнат структурата, рече Машиќ.

Пантеонот, кој датира од 2 век од нашата ера, е кружна бетонска конструкција обложена со тули со најголема и најстара неармирано-бетонска купола во светот. Масивниот римски Колосеум, кој датира од првиот век од нашата ера, исто така би бил невозможен без бетон.

Римјаните биле големи инженери. Фактот дека сè уште можеме да шетаме низ многу од нивните згради е доказ за тоа. Само одете во Пантеон и видете редица луѓе кои чекаат да ја разгледаат прекрасната купола, рече водечкиот автор на студијата Линда Сејмур, која работеше на истражувањето како докторант на MIT и сега е проектен консултант во инженерската фирма SGH.

Римјаните биле паметни и ги прилагодувале своите материјали врз основа на мноштво фактори како што се локацијата и видот на структурата, додаде Сејмур.