Научниците направија нов мутантен сој на Ебола: Има страшни симптоми, а една група од овие животни умрела (фото)

Кинески научници создадоа вирус со застрашувачки симптоми. Имено, со помош на гликопротеините од еболата создале нов, мутантен вид кој збришал група хрчаци.

Истражувачите од Медицинскиот универзитет во Хебеј откриле дека хрчаците „развиле тешки системски болести слични на оние забележани кај пациенти со ебола кај луѓето“ откако ја примиле заразната болест и протеинот ебола што предизвикува ширење на вирусот низ телото.

Посебно ужасен симптом беше кога глодарите добија красти на површината на нивните очни јаболка, што влијаеше на нивниот вид. Истражувачите рекоа дека целта е да се репродуцираат симптомите на ебола во лабораторија за подобро да се разбере состојбата и да се спречи нејзиното ширење.

Иако експериментот може да предизвика страв, истражувачите велат дека нивната цел била да пронајдат заморчиња кои би можеле безбедно да ги имитираат симптомите на ебола во лабораториски услови.

Студијата сугерираше дека заразените хрчаци би можеле да бидат пристоен модел за проучување на ширењето и лекувањето на еболата во иднина.

Поради ризикот од зараза, еболата треба да се постапува во капацитети на ниво на биосигурност 4 (BSL-4), а истражувачите го заобиколија тоа на ниво BSL-2 со користење на вирусот на везикуларен стоматитис за да го пренесе гликопротеинот на ебола.

Тимот проучувал пет женски и пет машки хрчаци стари три недели.

Сите жени покажале намалена температура и губење на тежината до 18 проценти и сите умреле помеѓу два и три дена.

Пет мажјаци изгубиле 15 отсто од тежината и и’ подлегнале на болеста најдоцна за три и пол дена.

Сепак, двајца мажи преживеале и се здебелиле за 20 отсто повеќе отколку пред инфекцијата.

Тимот земал органи од мртви животни, а вирусот што го пронашол бил акумулиран во срцето, црниот дроб, слезината, белите дробови, бубрезите, желудникот, цревата и мозочните ткива.

Најголем број вирусни единици се пронајдени во црниот дроб, а најмал во мозокот.

Кај мртвите хрчаци, откриено е дека вирусот се шири низ телото, вклучително и срцето, мозокот и бубрезите, а највисоките нивоа се забележани во црниот дроб.

,,Генерално, овој сурогат модел претставува безбедна, ефикасна и економична алатка за брза претклиничка евалуација на медицинските контрамерки против EBOV (вирусот Ебола) под услови BSL-2, што би го забрзало технолошкиот напредок и откривањето во лицето на вирусот ебола (EVD)“, се наведува во студијата.

Последната голема епидемија на вирусот се случи од 2014 до 2016 година во неколку западноафрикански земји и беше смртоносна, се вели во извештајот на Светската здравствена организација (СЗО).

Во текот на тие две години, наводно биле заразени повеќе од 28.600 луѓе, а околу 11.300 починале.

Вирусот се проширил од Западна Африка во Европа, па дури и низ САД.