Научниците создадоа нов вид мраз кој би можел да постои во вселената

Нормалниот мраз има кристална структура, со редовно распоредени молекули на вода; молекулите на водата на аморфниот мраз имаат неорганизирана форма.

Со помош на уред кој може да се опише како џиновски „шејкер“ за коктели, научниците создадоа нов тип на претходно непознат мраз кој би можел да постои на ледените сателити во Сончевиот систем како дел од истражувањето за однесувањето на водата во екстремни услови. услови, пренесува Ројтерс.

Истражувачите користеле процес наречен топчесто мелење за насилно да го протресат обичниот мраз, кој заедно со челични топчиња го ставиле во резервоар изладен на минус 200 степени. Резултатот од тој процес тие го нарекоа „аморфен мраз со средна густина“ или MDA, кој изгледаше како бел прав.

Нормалниот мраз има кристална структура, со две молекули на вода, два атоми на водород и еден кислороден водород распоредени во правилна шема. Молекулите на водата на аморфниот мраз имаат неорганизирана форма слична на онаа на течностите.

Практично целиот мраз на Земјата постои во познатата кристална форма, но аморфниот мраз е најчестиот облик на вода во универзумот. Научниците досега пронајдоа 20 различни видови на кристален мраз и три вида аморфен мраз.

За подобро разбирање на водата

„Речиси целиот мраз во универзумот е аморфен, во форма наречена аморфен мраз со мала густина. Се создава кога водата се кондензира на честички од прашина во вселената. Кометите се исто така аморфен мраз. „На течната вода и требаат многу посебни услови како оние на Земјата“, вели Кристофер Салцман, професор по хемија на Универзитетскиот колеџ во Лондон и главен автор на истражувањето објавено во списанието Science .

Истражувачите претпоставуваат дека условите што ги создале во лабораторијата би можеле да постојат на ледените месечини како Јупитеровата месечина Европа или месечината на Сатурн Енцелад.

Истражувањето може да доведе до подобро разбирање на водата, молекула од суштинско значење за животот.

„Фактот дека оваа нова форма на мраз има слична густина на течната вода е веројатно најважниот аспект на ова откритие“, вели коавторот на студијата Ангелос Михаилидес, исто така професор по хемија на Универзитетот во Кембриџ.

Салцман рече дека прашањето е дали MDA е всушност течна вода, само на ниски температури.

„MDA дава можност можеби конечно да ја разбереме протечната вода и нејзините многубројни аномалии“, додаде Салцман.