Научниците тврдат: Ова е најдобрата разлика во годините меѓу мажите и жените

Научниците ја идентификуваа најдобрата разлика во годините меѓу мажите и жените. Никогаш не би погодиле!

Можеби мислите дека љубовта не познава години. А можеби и вие сте од оние кои мислат дека годините навистина влијаат на љубовта. Во кој клан и да припаѓате, нема да се изненадите ако кажеме дека оваа тема била предмет на научни истражувања. Да се ​​скрати приказната: вистина е, најдобрата разлика во години меѓу мажите постои! И се мери!

Најдобрата разлика во годините помеѓу маж и жена

Според студијата спроведена на Универзитетот во Колорадо во Америка, паровите со голема разлика во возраста (10 или повеќе години) во просек чувствуваат помалку задоволство во нивната врска од паровите чија разлика во години се приближува до нула. Најзадоволни од синдикатот се партнерите чија старосна разлика не надминува три години.

Која разлика во возраста е непожелна?

Студијата, спроведена од Универзитетот Емори во Атланта, предвиде колку е веројатно паровите да раскинат врз основа на нивната разлика во години. Според оваа студија, во најлоша положба се двојките разделени по две децении. Имаат дури 95 проценти шанси да се разделат.

Оние со десетгодишна разлика имаат 39 отсто шанси да раскинат, а оние со пет години имаат 18 отсто шанса да раскинат попатно.

Сè што е под три, исто како што рековме, се смета за пожелно. Меѓутоа, ако сакаме прецизно да одредиме која е најдобрата возрасна разлика меѓу маж и жена – тоа е една година! Таквите парови имаат само три проценти шанси да раскинат, откриле истражувачите.

Една од теориите на авторите на студијата е дека партнерите со значителни разлики се помалку отпорни на негативни настани што ќе ги снајдат додека се во врската, вклучително и економски тешкотии и болести.

Зошто разликата во годините влијае на врската?

Ако вашата врска вклучува голема разлика во возраста, тоа може да влијае на нејзиниот квалитет. Сепак, она што е клучно е комуникацијата.

Емоционална зрелост

Дури и ако разликата во годините е мала, може да се забележат различни нивоа на зрелост и тоа може да биде камен на сопнување. И кога има значителен јаз во возраста, како што се 10 до 15 години или повеќе, животните искуства можат да бидат многу различни. Во односите со голем јаз во емоционалната зрелост, позрелиот партнер може да заврши со голем емоционален товар во врската, што ќе доведе до исцрпеност и потенцијално раскинување.

Приоритети

Колку е поголем јазот меѓу партнерите, толку е поголема веројатноста врската да се бори со предизвици. За вас ќе биде поинаку:

здравје

нивоа на енергија

животни приоритети

став кон основање семејство

Да се ​​има различни приоритети не е нешто што се случува само во врски со голема разлика во години, туку е поизразено кај нив.

Дали е можно да се надмине разликата во годините?

Секако, но ќе бара многу труд и работа на врската. Мора да бидете подготвени отворено да комуницирате и да прифатите дека сте избрале пат со пречки. Со среќа!