Највисокиот суд на ОН дозволи 32 нации да интервенираат во „случајот за геноцид“ во Украина

0

Заедно со членките на ЕУ, земјите како ОК, Канада, Нов Зеланд, исто така, меѓу оние чии барања ги прифати Меѓународниот суд на правдата.

Меѓународниот суд на правдата (МСП) во петокот објави дека ги прифатил барањата на 32 членки на ОН да се вклучат во „случајот за геноцид“ инициран од Украина.

МСП „одлучи за прифатливоста на изјавите за интервенција поднесени од 33 држави во случајот во врска со наводите за геноцид според Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството геноцид“, се вели во соопштението на главниот правосуден орган на ОН.

Заедно со членките на ЕУ, земјите како Обединетото Кралство, Канада и Нов Зеланд се исто така меѓу оние чии барања за прифатливост се прифатени, се вели во соопштението.

Сепак, судот одлучи дека декларацијата за интервенција поднесена од САД не е прифатена „бидејќи се однесува на фазата на прелиминарните приговори на постапката“.

Судот побара од државите чии изјави за интервенција се прифатени да достават писмени забелешки до 5 јули.

На 26 февруари 2022 година, Украина поднесе во Регистарот на судот барање за поведување постапка против Руската Федерација во врска со „спор… во врска со толкувањето, примената и исполнувањето на Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството од 1948 година. на геноцидот“ („Конвенцијата за геноцид“).