Највисоко достигнување: Пронајден лек за најопасниот вид на рак

Лекот против еден од најопасните видови на рак – аденокарцином на панкреасот конечно е развиен благодарение на австралиските научници, а неговата ефикасност е докажано дека ја зголемува стапката на преживување на пациентите за повеќе од 35 проценти. Во моментов оваа медицинска алатка е во втората фаза од клиничките испитувања, а во иднина лекарите планираат да ја користат и во лекувањето на ракот на коскената срцевина.

Пациентите со аденокарцином на панкреасот, еден од најинвазивните видови на рак, наскоро би можеле да добијат втора шанса за живот, благодарение на новооткриениот лек развиен од австралиските научници од Институтот за медицински истражувања Гарван. По низа истражувања пронајдоа лек кој помага ефикасно да се бори против овој агресивен рак кој во денешно време одзема голем број животи, а со кој петгодишното преживување на пациентите едвај надминува 10 проценти.

Новооткриен лек влијае на фиброзното ткиво

Како што е наведено во резултатите од научната студија, новооткриениот лек влијае на фиброзното ткиво кај туморите, што во текот на хемотерапијата значително ја намалува ефикасноста на лекувањето, а во овој експеримент бил користен токму со овој метод на лекување. Кај тестираните лабораториски животни, стапката на преживување се зголемила за повеќе од 35 проценти во споредба со друга, контролна група, која била подложена само на хемотерапија.

Комбинираната употреба на лекот PKSS-5505 и хемотерапијата исто така покажа значително намалување на метастазите, односно ширење на клетките на ракот на други органи, вклучувајќи го и црниот дроб, а процентот на намалување беше 45 проценти.

Лекот може да се користи и за лекување на рак на коскената срцевина

Во моментов, новооткриениот лек моментално е во втората фаза од клиничките испитувања за лекување на рак на коскената срцевина. Според научниците објавени во списанието Nature Cancer, механизмот на лекот се рефлектира во блокирањето на ензимите кои играат клучна улога во таложењето на колаген во фиброзното ткиво околу туморот.

Аденокарцином на панкреасот – подмолно заболување со карактеристични симптоми

Аденокарциномот на панкреасот е многу подмолно заболување, кое во 85 проценти од случаите во моментот на дијагнозата веќе се проширило на локалните структури или метастазирало во црниот дроб и белите дробови. Болеста се манифестира со карактеристични симптоми: абдоминална болка, губење на тежината и апетит, жолтица и опипливо жолчно кесе, а како што болеста напредува, болката станува поинтензивна. Просечниот животен век на пациентите со оваа дијагноза често е само пет месеци по откривањето на ракот, доколку не се отстрани хируршки.

Во зоната на зголемен ризик се пушачите, лицата кои секојдневно користат месо и животински масти во исхраната, пациенти со дијабетес мелитус, хроничен панкреатитис или генетски предиспозиции за развој на болеста.