Најголемата грешка што ја правиме кога ја миеме косата

Колку и да се трудиме, не можеме да направиме нашата коса да изгледа убаво, бујно и негувано како кога излегуваме од фризерскиот салон. Подготовките се со еднаков квалитет, па што е голема работа, зошто да не изгледаме подеднакво зачудувачки? Негата на косата мора да биде правилна, според професионалците.

Се чини дека немаме многу ново да научиме кога е во прашање негата на косата, особено миењето. Сепак, експертите тврдат дека постои една работа што повеќето од нас грешат. Ставаме премногу шампон на косата, но тоа не е единствениот проблем. Шампонот треба да се нанесува само на скалпот, никогаш на целата коса.

Фризерите советуваат да земеме шампон со големина на паричка и да го нанесуваме исклучиво на скалпот. Добро би било нежно да го масирате скалпот минута или две, а потоа добро да ја измиете косата. Ако косата стане премногу мрсна, тоа може да е резултат на лошо миење, па обрнете посебно внимание на тоа.

Важно е шампонот да го нанесете на целосно влажна коса, а доволно е тоа да го направите само еднаш, без разлика колку ни е оштетена косата. Ако претераме, можеме да ја оштетиме косата.