Најголемиот штрајк во последните неколку децении ја прекина мрежата на јавен превоз во Германија

0

Авионите, возовите и автобусите низ Германија беа ставени во застој во понеделникот, бидејќи работниците во јавниот транспорт ја напуштија работата во најголемиот штрајк во земјата во последните децении.

24-часовната акција, која започна на полноќ, е дел од долготрајниот спор за платите меѓу работодавците во јавниот сектор во транспортот и стотици илјади работници кои се борат да се справат со зголемените цени на храната и енергијата што погодија многу европски економии.

Летовите беа прекинати на два од најголемите германски аеродроми, Минхен и Франкфурт, додека железничките услуги на долги релации беа откажани од железничкиот оператор Дојче Бан.

Запирање на работата беше повикан од синдикатот Верди  , кој претставува околу 2,5 милиони работници во јавниот сектор, и синдикатот за железници и транспорт ЕВГ , кој претставува околу 230.000 работници на Дојче бан и автобуси.

„Опстанокот во прашање“

„Прашање на преживување е за многу илјадници вработени да добијат значително зголемување на платите“, рече Франк Вернеке, шеф на синдикатот Верди, за неделниот весник Bild am Sonntag .

Синдикатите го организираа штрајкот за да се совпадне со почетокот на третиот круг преговори во ќорсокак.

Претседателот на ЕВГ, Мартин Буркерт, изјави за Augsburger Allgemeine  дека работодавците сè уште не дале остварлива понуда и предупреди дека се можни дополнителни штрајкови, вклучително и во периодот на Велигденските празници.

Верди бара зголемување на платите за 10,5 отсто, зголемување од најмалку 500 евра месечно, додека ЕВГ бара зголемување од 12 отсто, или најмалку 650 евра месечно.

Дојче бан во неделата рече дека штрајкот е „целосно прекумерен, неоснован и непотребен“, при што работодавците предупредуваат дека повисоките плати за транспортните работници ќе резултираат со повисоки цени и даноци.

Германија, која беше силно зависна од Русија за гас пред војната во Украина, беше тешко погодена од зголемената инфлација додека бара нови извори на енергија.

Потрошувачките цени се зголемија повеќе од предвиденото во февруари  – за 9,3 отсто повеќе од претходната година.