НАЈМИСТЕРИОЗНАТА СМРТ НА ЕСТРАДАТА! Телото не било пронајдено 2 децении, а потоа сопругата добила писмо

Душан Костиќ беше еден од најпопуларните локални пејачи, а неговата смрт остана мистерија.

Душан Костиќ, пејач на народна музика и автор на познатиот хит „Зачувај ја тајната на мојата љубов“, се самоубил на 13 мај 1996 година скокајќи во Дунав од Панчевачкиот мост, а неговото тело никогаш не било пронајдено.

Официјалната верзија за неговата смрт е полна со шпекулации, а деталите остануваат непознати дури и за неговите најблиски роднини. Според најпознатата приказна, пејачот е виден како ја прескокнува оградата на мостот меѓу столбовите 39 и 41.

На местото на несреќата била пронајдена чантата на Душко со лични документи. Како што пееше во својот голем хит „Зачувај ја тајната на мојата љубов“, со себе ја понесе и својата тајна. Единствен очевидец на скокот од мостот бил вработениот во ЖТП Саша Вељковиќ, кој во полиција изјавил дека се уште не е сигурен дека човекот кој се самоуби тој ден е всушност пејачот. Телото на Костиќ никогаш не беше пронајдено и тоа беше доволна причина за градските приказни.

Според една верзија, Душко бил убиен, а неговото самоубиство било исценирано за да се прикрие злосторството. Имаше и такви кои веруваа дека пејачот бил во депресија кога се самоубил, бидејќи не можел да си ја врати славата. Третата верзија, пак, е секако најчудната – Душко самиот си го исценирал своето самоубиство, по што побегнал во странство поради огромни долгови.

Веројатно никој никогаш нема да ги дознае вистинските причини, а неговата сопруга Невенка во една прилика откри дека некои детали од оваа ситуација сè уште немаат смисла за неа.

„Има многу нелогичност во целиот случај. Единствениот сведок на наводното самоубиство не е сигурен дека тоа е Душко. Тој изјави дека само видел човек како скока “, откри тогаш Невенка и рече дека и неговата чанта и била мистериозна:

„И тој дел е обвиен со многу тајни. Актовката и документите беа целосно суви, а неговото тело никогаш не беше пронајдено.

Неколку дена по трагедијата, на адресата на г-ѓа Невенка, но и на куќата на родителите на Душко во Лесковац пристигна писмо со кратка порака: „Многу те сакам, прости ми“.

На пликот немаше ниту потпис ниту печат.