Најнеобичната воена машина поголема од џамбо џет Боинг 747 оставена на плажа

0

Од неговиот чуден изглед, не може точно да се каже дали чудовиштето од Каспиското Море е авион или брод.

Едно од најнеобичните летала на планетата, наречено чудовиште од Каспиското Море, лежи напуштено на плажа и наскоро ќе стане туристичка атракција.

Чудна птица

Рускиот MD-160 изгледа како нешто од „Војна на ѕвездите“, дизајниран во 1975 година и беше користен од советската и руската морнарица во текот на 1987 година и доцните фази на Студената војна како дел од програмата „крилја во земјата“. Меѓутоа, по пензионирањето на оваа чудна птица во доцните деведесетти, тешко вооружена и поголема од џамбо-џет, таа беше оставена да скапува надвор од употреба во касписката поморска база.

Така, овој џин стоеше до 2020 година, кога беше подигнат од мртвите и влечен преку Каспиското Море, каде што, по четиринаесет часа патување од базата, пристигна во Дербент, каде што беа развиени планови да се трансформира во туристичка атракција. Неверојатниот авион долг 73,8 метри, со распон на крилата од 44 метри и висина од речиси дваесет метри, ќе биде изложен во Патриот паркот во руската полуавтономна република Дагестан.

Од неговиот чуден изглед, невозможно е со сигурност да се каже дали чудовиштето од Каспиското Море е авион или брод, бидејќи и покрај неговиот изглед на авион, овој екраноплан од класата Лун технички спаѓа во категоријата на копнено војување, што е категорија со специјална технологија која Меѓународната поморска организација ја класифицира како поморски бродови .

Летечки брод

Ова копнено акционо возило е дизајнирано да постигне одржлив лет над површината на водата, користејќи аеродинамички интеракции помеѓу неговите крила и површината. МД-160 користи воздушни перничиња создадени под неговите крила за да лебди над вода со брзина до 500 километри на час на висина од повеќе од четири метри, што го прави овој авион во суштина нешто што може да се опише како летечки брод и многу тешка за откривање од страна на непријателот.

МД-160 беше единствениот модел од ваков вид кој беше комплетен и опремен со суперсонични ракети за уништување носачи на авиони. Затоа, воопшто не е чудно што американските разузнавачки служби детално копаат за да дознаат што е можно повеќе за ова возило, што доведе до откривање на таен документ во кој се детализирани улогите на таквите машини. Овој документ вклучуваше детали за дизајнот, со тврдења дека MD-160 е дизајниран да лета со брзина од 200 до 250 јазли на висина од пет до десет метри над површината на водата.